2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik vagy módosul. A következő napokban ágazatonként nézzük meg, mi változik a szakmák listáját tartalmazó új Országos Képzési Jegyzékben (OKJ). Első rész: oktatás – írja az eduline.hu.

 Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát.

 A legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem.

A szakgimnáziumok új neve technikum, a szakközépiskoláké pedig szakképző iskola lesz.

A 2019-es Országos Képzési Jegyzékben még négy, az oktatási ágazathoz tartozó szakképesítés szerepelt, az új jegyzékben viszont már csak kettő.

Emeltszintű, vagyis technikusi szakképesítésből kettő szerepel a jelenlegi jegyzékben: a Gyógypedagógiai segítő munkatárs és a Pedagógiai- és családsegítő munkatárs képzést el lehetett végezni iskolai rendszerű és tanfolyami formában is, előbbi esetben két év, utóbbi esetben 900-1340, illetve 900-1300 óra volt a képzési idő.

Az új jegyzékben Pedagógiai munkatárs lett a szakma új neve, két szakmairánnyal: Pedagógiai asszisztens és Gyógypedagógiai asszisztens.

 Ahogy a többi érettségire épülő szakképesítést, jövő szeptembertől ezt sem lehet majd tanfolyami formában megszerezni. Technikumban - jelenlegi nevén szakgimnáziumban - öt év alatt, érettségi utáni felnőttoktatásban pedig két év alatt lehet majd elvégezni a képzést.

Az iskolarendszeren kívüli képzések közül a Fogyatékkal élők gondozója képesítést 480-720, az Óvodai dajka szakmát pedig 320-420 óra alatt lehetett megszerezni, mindkettő - alsó középfokú szakképesítésként - alapfokú iskolai végzettségre épült. Az új jegyzékben csak a Dajka képzés szerepel, amelynek az óraszáma nem változott, a szintje viszont igen: alsó középfokú részszakképesítés lett.

Forrás: eduline.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!