Mást jelent az álommunkahely a fiataloknak, mint szüleik, nagyszüleik korosztályának. Ők már a digitális világ bennszülöttei. Hírekből, online felületekről, barátoktól, ismerősöktől tájékozódnak álláskeresés előtt. Többségük számára a fizetésnél is fontosabb, hogy jó csapatba, közösségbe kerüljenek, ahol megbecsülik őket. Ha pedig csalódnak, gyorsan továbbállnak. A delmagyar.hu cikke.

 Sör, bor vagy tömény? Ebben a sorrendben! Jól sejtik, ez egy reklám, de nem valamelyik éj­­szakai klubot hirdeti, ha­­nem új munkatársait kereső informatikai vállalkozást. Egy másik cég közös ebédekkel, ingyenkávéval, ásványvízzel csábítja a fiatalokat. Ha hihetünk az álláshirdetéseknek: ők kerékpár-, kutya-, de minimum családbarát munkahelyről álmodnak. Olyan cégekről, amelyeknek fontos a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés, mintha a nyereséges működés már mellékes lenne.

Nem munkát, közösségi élményt kínálnak

Minél fiatalabb valaki, annál több forrásból tájékozódik a munkaadóról és a leendő munkaköréről – derül ki abból a kutatásból, amit a Pulzus készített 2018-ban, 1900 fő megkérdezésével. A fiatalok számára az anyagiaknál is fontosabb a jó közösség és a megbecsülés, továbbá a folyamatos szakmai fejlődés. Ha csalódnak elvárásaikban, akkor munkahelyüknek könnyű szívvel búcsút intenek.

 Más nyelvet beszélnek

A demográfiai hullámvölgy a munkaerőpiacot is elérte: míg 1975-ben 194 ezer 240 gyermek született a KSH adatai szerint, addig 30 évvel később, 2005-ben mindössze 97 ezer 496, vagyis csaknem százezerrel kevesebb. Az uniós csatlakozással pedig Nyugat-Európa is megnyílt az álláskeresők előtt.
– A fiatalok már online tartalmakon nőttek fel, nem könyveket olvasva – mondta lapunknak Bordi Beatrix, az egyik, kifejezetten a fiatal ál­láskeresőknek szóló weboldal mar­­ketingese. Szerinte ahhoz, hogy bármilyen üzenet eljusson hozzájuk, azt megfelelően kell tudni egyszerűsíteni, átláthatóvá tenni, ütősre, frappánsra fogalmazni, és kellően sok vi­­zuá­lis elemmel dúsítani.

Mindennapi szorongásainkat add meg nekünk

– Mindenki azt gondolja, hogy a legfőbb szorongást kell kiiktatni, az egzisztenciálisat, tehát olyan munkát kell választani, ami tuti pénzt fizet. A legrosszabb hírem az, hogy ez a legrosszabb választás – mondta szegedi előadásán Tari Annamária. A klinikai szakpszichológus szerint csak abban lehet sikeres valaki, amit valóban tud, ez pedig önbizalmat ad. Mi­­közben a világ azt sulykolja, hogy elég azt tudni, hogy mit hol kell keresni az információ­tengerben, de szilárd tudás nélkül egyre több fiatal szorong.

Forrás: delmagyar.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!