Szabadon választható a heti kétszeri futballoktatás a közoktatásban - nyilatkozta az InfoRádiónak az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai államtitkára. Rétvári Bence szerint ezen kívül más sportágak is bekerülhetnek a kerettantervekbe. A szakszervezeti vezető viszont azt mondja: a mindennapi testnevelésnek sincsenek megteremtve a feltételei.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke alapvetően támogatja a fiatalok rendszeres testmozgását, de szerinte ez most sem teljesen kivitelezhető.
 
   „A mindennapi testneveléshez szükséges feltételek nem állnak rendelkezésre az ország iskoláinak nagyjából 20 százalékában, ez azért már okoz gondot."
 
  Mendrey László az InfoRádiónak azt mondta: átgondolatlan a kormány elképzelése.
 
   „Bármely sportág kiemelt képzésének bevezetése, ha tetszik, ha nem, mint az oktatás bármely szegmensének - irodalom, történelem, stb. - pénzbe, sok pénzbe kerül."
 
   Az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai államtitkára hangsúlyozta, az iskolák maguk döntik el, hogy melyik az a sport, amelyikkel foglalkozni szeretnének.
 
   „Biztos, lesz aki a focit, a vitorlázást, a biciklizést választja, mindegyiknek megvan a kerettanterve, de továbbiakon dolgozunk a kosárlabdásokkal, a dzsúdósokkal, a tornaszövetséggel, az atlétikai klubbal, azért, hogy minél több legyen és minden iskola maga dönthesse el, melyiket választja."
 
   Rétvári Bence közölte: az iskolai sportra már eddig is volt állami vagy uniós forrás.
 
   „2014-ben és 2015-ben is háromszor három milliárd forintot biztosítottunk tornaterem, tanuszoda, tanterem építésére. Az előző években sok-sok milliárd forint fedezetet biztosítottunk erre és a következőkben is természetesen, hazai és uniós forrásból."
 
   Az államtitkár beszélt arról is, hogy az iskolai futballoktatásra kiképzik-e a tanárokat és biztosítják-e a szükséges feltételeket.
 
   „Természetesen a későbbiekben is lesznek olyan támogatási formák, ahol a tornatanárok továbbképzésével, akár eszközök biztosításával segítjük az iskolák testnevelés-oktatását."
 
   A tervezethez mellékelt hatásvizsgálat szerint a focioktatás akár 400 ezer gyereket és 8000 tanárt is érinthet.

Forrás: InfoRádió