Nyílt levélben kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a nemzeti pedagóguskar hétvégén tartandó közgyűlésének résztvevőit, hogy utasítsák el az etikai kódexet.

Mendrey László, a szervezet elnöke hétfőn az MTI-hez is eljuttatott levélben úgy fogalmazott: a megalkotói által legnagyobb jóindulattal létrehozott etikai kódex a pedagógus társadalom heves ellenérzéseit váltotta ki. Az ennek hatására történt módosítások ugyan tompít(hat)nak a leginkább kifogásolt passzusokon, a kódex egészének  tartalmát, szellemiségét, megítélését azonban nem módosítják - írta.

A hazánkban érvényes jogrend - az élet minden területén - körültekintően gondoskodik a kötelezettségek teljesítésének számon kérhetőségéről, s a jogok érvényesülésnek feltételeiről. Nincs ez másképp a közoktatás területén sem. Indokolatlan a szabályok duplikálása, felülírása - mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Gyakorló pedagógusként, a PDSZ elnökeként, arra kérte a levélben a résztvevőket, hogy ne legyen „póráz" a mindenkori kormányzat kezében, s ne rakjanak „szájkosarat" a saját fejükre.

Az etikai kódex elvetését kérte - a PDSZ-hez hasonlóan - nyílt levélben november 4-én a Pedagógusok Szakszervezete is.

A kódex a nemzeti pedagóguskar november 14-ei küldöttgyűlésének napirendjén szerepel.