Azért nem vesszük észre, mert a színvonal romlása már 30 éve tart, és valamilyen szintű ellátás mindig van, lesz. Mondjuk egy sámán, vagy egy ima – mondja Kunetz Zsombor.

 Az ágazat összeomlását nem úgy kell elképzelni, mint egy ház felrobbantását, ez egy lassú folyamat. Fogynak az orvosok, fogynak a szakdolgozók, osztályok zárnak be.

Lassan alapvető funkciók, szolgáltatások kopnak ki, tűnnek el egy-egy helyről. Valahol, távolabb talán elérhetők még, az már egy más kérdés, hogy kibírja-e a ddig a beteg.

Valamilyen szintű ellátás mindig lesz, ha más nem kéznél lesz egy sámán, a biblia, vagy ott lesz az imádság. Íg jellemezte a helyzetet Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő.

Azt mondja, amíg az embereknek nem fáj eléggé, és nem kényszerítik rá a politikát, hogy változtasson az ellátási rendszeren, addig ez így is marad. Egyebek között azért is, mert

az egésznek az alapja a hálapénz. Amíg az van, addig nincs remény a megújulásra.

A paraszolvencia 80 százaléka az orvosok 20 százalékához folyik be, az orvosbáróknak nem érdekük annak megszüntetése. A többiek vagy elmennek, vagy több helyen dolgoznak egyszerre, attól viszont fásultak, fáradtak lesznek, ami nem csak a munka minőségét rontja, hanem a betegek biztonságát is. Kunetz Zsombor a rabszolgatörvényt hozta föl, hogy az mekkora tiltakozást váltott ki, nos az egészségügyben már rég rosszabb körülmények között dolgoznak, mint amilyen feltételeket abban leírtak.

Hogy akkor miért nem sztrájkolnak például, miért nem tiltakoznak?

A fogorvosok, akiknek tiltakozó akciója most is tart, hamarabb megértették a piacgazdaság lényegét, kevesebben is vannak, jobban szervezettek. Persze jellemző, hogy egyedül a saját kamarájuk nem támogatta az akciót. A többi hagyományos egészségügyi érdekvédelmi szervezet ugyanígy a kormány érdekeit veszi figyelembe, nem azokét, akiknek a képviseletére hivatott. Vezetőik kötődnek a kormányhoz. Csak ezzel magyarázható, hogy amikor a garantált bérminimum 195 ezer forint, akkor az érdekvédőknek sikerült kiharcolniuk 192 ezer forintos bért. Egyebek között ezért is szeretnék sokan megújítani a Magyar Orvosi Kamarát, ez a célja az Újratervezés Csoportnak, az 1001 Orvos Hálapénz Nélkül szerveződésnek, de Éger István elmozdítása nem könnyű. Ha az ő szekrényében lévő gazdasági csontvázak kihullanának egy őrségváltáskor, akkor bizony nehéz helyzetben volna – állítja Kunetz Zsombor.

Az egészségügyi színvonal esése egyébként nem az utóbbi 10, hanem az utóbbi 30 évben következett be.

Orbán Viktor fejében egyszerűen nincs benne ez az ágazat, tehát egyelőre nem is lesz pozitív változás, a politikának nem volna érdeke. Marad a lecsúszás, az átvándorlás a magánegészségügybe mindaddig, amíg az embereknek nem fáj annyira, hogy kikényszerítsék a változást.

Forrás: Klubrádió