A tervezettnél 170 millió forinttal több bért fizettek ki novemberig a BKV buszüzemi igazgatóságán – értesült a VS.hu. Ezért máshol kell megtakarítani, hogy ne legyen hiány. Tavaly 800 millió forinttal költöttek többet a buszosok, mint lehetett volna.

Lapunk információi szerint a BKV vezetői szintjén utasították a céghez tartozó vasúti üzemi igazgatóságot, hogy 170 millió forintot zároljon, különben nem tudják teljesíteni a társaság 2015-ös üzleti tervében szereplő bérszámokat.

Ennek pedig az az oka, hogy az első 10 hónapban a BKV autóbusz- és trolibuszüzemi igazgatóságán 170 millióval több bért fizettek ki az előirányzottnál. Információink szerint a túlköltést nem a sofőrök okozták, mint tavaly: az adminisztratív területen dolgozók miatt keletkezett a hiány, illetve amiatt, hogy a tervezett létszámot meghaladva vettek fel új munkatársakat.

Értesülésünkről megkérdeztük a BKV-t, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Mint márciusban megírtuk, tavaly ugyanez a képlet érvényesült, csak jóval nagyobb mértékben. 15,974 milliárd forint helyett 16,770 milliárd forint bért fizetett ki 2014-ben a BKV az autóbusz- és trolibuszüzletág dolgozóinak. Az első szám a 2014-re előirányzott bérkeret, a második a valóságban kifizetett bér összege.

„Az eltérés 796 millió forint volt.

Ez abból adódott össze, hogy a BKV csoportosan küldött el sofőröket, a megmaradt állománnyal azonban csak úgy tudta működtetni a járatokat, ha túlóráztat. Azért viszont dupla pénzt kellett fizetnie.

Most nem erről van szó: idén a nem tervezett szolgáltatások elvégzéséért, ami jellemzően a menekültek szállítása volt, a BKV megállapodást kötött az ORFK-val. Emiatt tehát nem keletkezhet hiány, a rendőrség megtéríti az extra fuvarok díját.

Információink szerint a napokban vehették át a BKV vezérigazgatója, Bolla TIbor és helyettesei a 2014-es évre járó prémiumukat. Ezek pontos összegéről is hiába kérdeztük a BKV-t, nem adott választ.

Forrás: vs.hu