Bankárok és tervezőmérnökök is vannak köztük, igaz, a többség azért a vendéglátásban helyezkedett el.

 A hivatalos statisztikák szerint az idei év elején közel 100 ezer, egészen pontosan 98 227 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ami az elmúlt évek rekordjának számít

írja beszámolójában a hataratkelo.blog.hu.

Ráadásul a fenti adat biztosan nem valós, hiszen sokan, főként a nyugati megyékből, így Vasból is ingázók jó része be sem jelenti külföldi munkahelyét.

A magyarok sokoldalúak

A blog kinti magyarokat kérdezett meg, hogy milyen területen dolgoznak. Mint kiderült, a lista elég vegyes, ahogyan írják, a magyarok sokoldalúak, és ezt ki is használják az osztrák vállalkozások.

Az ausztriai magyarok legfőbb profilja továbbra is a vendéglátás, de sokan dolgoznak gyárakban, az egészségügyben, és számos magyar végez szellemi munkát. Sokat számít, hogy melyik tartomány a kijelölt cél, ugyanis a tartományok eltérő területekre keresik a külföldi munkaerőt.

Oberösterreich, azaz Felső-Ausztria elsősorban gyári munkásokat keres, Tirol vagy Voralberg vendéglátóhelyein foglalkoztat magyarokat. Hasonló Salzburg is, sok magyarból lesz szobalány, a takarító, a mosogató, konyhai kisegítő, szakács, felszolgáló, pultos, bármixer, stb. Karintiába viszont mindenféle munkára keresnek külföldi munkavállalókat.

Sok szakorvosunk, fogorvosunk és háziorvosunk is Ausztriában dolgozik

Persze, a magyarok többsége inkább Kelet-Ausztriában, Burgenlandban dolgozik, itt ma már minden hetedik munkavállaló magyar, ráadásul a magyarok 86 százaléka ingázik. Burgenlandban vannak köztük bankárok (339 fő) és programozók (271), itt is sokan választják a vendéglátást, de népszerű a takarítás, a húsfeldolgozás és a munkaerő-kölcsönzés is.

Ausztriában több mint 800 magyar dolgozik benzinkúton, ami átlagolva azt jelenti, hogy minden harmadik osztrák benzinkúton van magyar alkalmazott. Hasonló az arány a vágóhidakon és a húsfeldolgozókban, és ami meglepőnek tűnhet, a földgáz-kitermelésben minden negyedik alkalmazott magyar.

A legújabb trend, hogy sok egészségügyi dolgozó vállal munkát az osztrákoknál, jelenleg Ausztriában 253 szakorvos, 152 fogorvos és 83 háziorvos magyar.

A legtöbb magyar (22 ezer) egyébként Bécsben él, a tartományok közül emellett kifejezetten népszerű még Burgenland és Salzburg is.

A végére még egy kis érdekesség: az Ausztriában dolgozó magyarok fele 37 év alatti, háromnegyede (!) 44 év alatti. Ők azok, akik még évtizedekig hiányozni fognak a magyar munkahelyekről.

Forrás: nyugat.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!