Több pénzt fordítana a nehéz sorsú családok elhelyezésére, és több ponton változtatna a hajléktalan-ellátó rendszeren is a kormány - ez derül ki egy, a HVG birtokába jutott munkaanyagból. Az egyelőre titkos előterjesztésben azonban az is szerepel, hogy éjszakára lezárnának kilenc fővárosi aluljárót - azért, hogy az utcán élők ne éjszakázhassanak ott.

 Maguk az érintettek rezignáltak fogadnak minden olyan intézkedést, amely tovább nehezítheti a fedél nélkül élő emberek sorsát. A fővárosi aluljárókban ráadásul a hajléktalan-rendelet tavaly októberi életbe lépése óta nap közben alig látni utcán élőket, ám egy munkaanyag szerint a jövőben éjszakára rácsokkal is lezárnák a nagy forgalmú aluljárókat. Ez azonban nem csak a hajléktalanok életét teheti bonyolultabbá.

A Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke az aluljárók lezárását csupán kampányfogásnak tartja.

Győri Péter szerint a hajléktalanság problémáját inkább a meglévő ellátórendszer modernizálásával és fejlesztésével lehetne kezelni. „Az emberek bemennek egyébként akár nyáron, akár télen a szállókra, hogyha ott elfogadható körülményeket találnak. Az elmúlt évtizedekben rendkívül kevés összeg volt szánva arra, hogy valahogy komfortosítsák, felújítsák ezeket a mára már igencsak lerobbant szálláshelyeket”- magyarázza a kuratóriumi elnök.

Hasonlóan látja a helyzetet a Város Mindenkié Csoport aktivistája is.

Hozhatnak mindenféle rendeleteket, amíg nem történik nagyságrendi változás abban, hogy a kormány mit tesz, mennyit költ a hajléktalanná válás megelőzésére, a hajléktalan ellátás fejlesztésére, addig nem lehet csökkenteni a közterületi hajléktalanságot sem

vélekedett Misetics Bálint.

A főpolgármester az Indexnek azt mondta: nem tartja hülyeségnek a kilenc kiemelt csomópont aluljárójának lezárását, Tarlós István szerint azonban a minisztérium javaslatcsomagjának elfogadásához feltételek is kellenek.

„Önmagában, hogy éjszakára lezárjuk az aluljárókat, nekem ezzel kapcsolatosan nincsen kifogásom. Az ellen viszont súlyos kifogásom lenne, ha azt gondolnánk, hogy ezzel megoldottuk a budapesti hajléktalanság problémáját. Itt az elmúlt kilenc évben az ég adta világon semmi nem történt azért, hogy egy valódi társadalmi problémát kezeljünk”- ezt már Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt nyilatkozta Híradónknak a kérdéssel kapcsolatban.

A hajléktalanokról szóló javaslatcsomagról megkérdeztük a minisztériumot is. Az EMMI kérdéseinkre mindössze annyit válaszolt: „Kormányzati döntés ebben a témában nem született”.

Forrás: atv.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!