Az OKJ-s képzés keretében oktatott szakmák nagy részét nemsokára már csak iskolarendszerű képzésben tanulhatjátok. Mutatjuk, hogyan szerezhettek képesítést jelenleg egy tanfolyam elvégzésével, amelyért ugyan fizetni kell, de rövidebb és jobban igazodik a munkaidőhöz – írja az eduline.hu.

 Hamarosan átalakítják az OKJ-s képzések rendszerét: a jelenleginél sokkal kevesebb szakmát lehet majd iskolarendszeren kívül, vagyis tanfolyami formában tanulni. Ha munka mellett, rövidebb idő alatt szeretnétek képesítést szerezni, most érdemes átböngészni a felnőttképzéssel foglalkozó cégek kínálatát.

Azt, hogy melyik szakképzés indul tanfolyami formában is, az aktuális Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) nézhetitek meg: a 2019-es listát innen tölthetitek le. A fájlban "A képzés munkarendje" című oszlopban "TK" (vagyis tanfolyami képzés), vagy "TK" is szerepel azon szakképesítések neve mellett, amelyeket tanfolyami formában is tanulhattok. A tanfolyam óraszámait az "Iskolarendszeren kívüli képzési idő" oszlopban láthatjátok.

Ezen kívül a döntéshez még a "Szint" című oszlopban található számot kell értelmeznetek.

Ezek azt jelölik, hogy az adott szakma tanulásához milyen végzettségre van szükségetek. A számok magyarázatát itt találjátok.

A konkrét tanfolyamok kereséséhez használhatjátok a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal keresőjét is, amelyben szakképesítés, megye, szakképzési centrum és tagintézmény alapján is böngészhettek.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ