A jövőben fontos cél a női és időskori munkavégzés feltételeinek javítása - mondta Halmai Péter közgazdász, egyetemi tanár az M1 csatornán az MTI szerint.

Az országot munkaerőhiány sújtja, egyre több helyen hiányoznak a szakemberek. A kormány ezért már a tartalékokat keresi a dolgozók között, így az elmúlt években a nyugdíjasok foglalkoztatásán már sokat könnyítették (még az eredetileg kitalált munkáltatói formát is ellehetetlenítették miatta). A nők - főként a kisgyerekes anyukák - munkaerőpiaci helyzetét is könnyíteni akarják, bár itt egyelőre még hiányoznak a konkrét intézkedések.

A tévéműsorban Halmai Péter szakértőt épp azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a foglalkoztatási ráta 3 százalék körüli.

Halmai úgy látja, hogy a gazdaság jelenlegi konjunktúrája mellett minden ágazatnak jelentős munkaerő-felvevő képessége van, sőt számos területen - mint például az idegenforgalom, a vendéglátás - már munkaerőhiányba ütköznek. A legutóbbi hónapok növekedésében kiemelkedő szerepet játszott az építőipar, ahol jelentős a munkaerőigény.

A szakértő elmondta, hogy a 3 százalék körüli munkanélküliségi arány a közgazdaságtan számára a teljes foglalkoztatottságot közelítő mutató, de még mindig van tennivaló ezen a területen, és példaként a munkaerő-tartalék csökkenését emelte ki.
Mint mondta, rendkívül fontos a női munkavégzés feltételeinek javítása, hogy a nők még nagyobb számban vegyenek részt a munkaerőpiacon, valamint az időskori munkavégzés feltételeinek megteremtése. Úgy véli, az idősebbek között sokan vannak, akiknek a tudása nem nélkülözhető a magyar gazdaság működése szempontjából.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ