Csütörtök délután, egy röptében összehívott értekezleten jelentette be Buda várában Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, hogy Orbán egykori szövegírója és sajtósa, Hammerstein Judit lesz nemzeti könyvtár főigazgatója – olvasható a muon.hu-n.

A könyvtáros végzettséggel nem rendelkező Hammerstein ismert az OSZK dolgozói előtt, hiszen helyettes államtitkársága alatt kellett több mint 100 főt elbocsátani a könyvtárból. 2012-ben az Orbán-kormány utasítására minden ötödik könyvtárost kirúgtak, Hammerstein Judit pedig, mint a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkára asszisztált mindehhez.

A Muon.hu-nak az egyik ott dolgozó könyvtáros döbbenetes dolgokat mesélt a tegnapi értekezletről:

Hammerstein Judit első intézkedése lesz, hogy átvilágítja a könyvtárat, ami egyet jelent a további költségcsökkentéssel, azaz a kirúgásokkal.

Másodsorban teljes könyvtári revíziót akar, tehát leltározni szeretné az állományt, ami egyrészt azt jelenti, hogy biztosan költözni fog az intézmény a Budai várból, másrészt világosan mutatja, hogy egyáltalán nem ért a könyvtári feladatokhoz, fogalma sincs arról, hogy ez mekkora munka, valamint arról se, hogy a könyvtári leltározás gyakorisága szabályozva van.

A csütörtöki bejelentésen Hammerstein fölényesen vetette oda Fekete Péterek, hogy hamarosan el kellene mondani a könyvtárosoknak, hogy mi lesz a sorsa az OSZK-nak, nem kéne a költöztetést sokáig lebegtetni. A Muonnak nyilatkozó könyvtáros szerint Hammerstein

egy összefüggő mondatot nem tudott elmondani, hebegett habogott, teljesen egyértelmű, hogy köze sincs a könyvtárhoz, Fekete Pétert már többször hallottuk, ő egy bohóc.

Két felkészületlen ember állt szembe száznál is több elkeseredett könyvtárossal, semmilyen kérdésre nem válaszoltak érdemben.

Egy másik OSZK-s dolgozó szerint az egész főigazgatói pályázat csak egy színjáték volt, a szakmai meghallgatásokon elutasították Hammerstein programját, mégis a

konkrétumokat nélkülöző közhelygyűjteményt

benyújtó Hammersteint nevezték ki. Több könyvtáros a legrosszabb forgatókönyvre készül, ami azt jelentheti, hogy az állományt szétszedik, (erről már az Átlátszó is cikkezett tavaly) csak a muzeális állomány marad egyben Piliscsabán.

Hammerstein Judit egy megbízható NER alkalmazott csakúgy, mint a hét évvel ezelőtti kirúgásoknál, most is a minisztérium utasításait fogja végrehajtani. Lényeg, hogy a Budai várból mennie kell a könyvtárnak, ehhez minden eszköz megengedett.

Egy, a minisztériumban ismert informátorunk szerint

Hammerstein államtitkárként egy jelentéktelen kis senki volt, mindig csak bólogatott. Amikor Szőcs Géza elment, nyalta L. Simon László seggét, mintha régi cimbik lennének. Hányinger volt. Ráadásul semmi köze a könyvtárhoz, ő nem könyvtáros!

Szőcs és L. Simon is megpróbálkozott a könyvtárakkal, mindketten partvonalon kívülre kerültek mostanára. (a szerk.)

Ismert az is, hogy az azóta megszűnt Magyar időkben elemezték az akkor a Balassi Intézetet vezető Hammerstien „munkásságát”, melyben finoman szólva is alkalmatlannak nyilvánították, majd a cikk után pár nappal fel is mentették. Az elmúlt évben az egyik minisztériumi íróasztal mögött tettette a munkát, talán mostanra megunhatta. Teljesen nyilvánvaló. hogy az Orbán-kormány nem szakmai vezetőt akart a nemzet könyvtár élére, hanem egy irányítható bábut.
Sikerült.

Forrás: muon.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!