A közösségi média egyre nagyobb szerepet játszik az álláskeresésben, miközben a munkaerő-toborzók még nem elég aktívak ezen a területen. A munkakeresők egyre gyakrabban használnak mobil eszközöket az álláskeresés során és előnyben részesítik a rugalmas munkavégzési formákat – írja az mfor.hu.

A technológiai változások hatással vannak álláskeresés és a munkavégzés módjára is. Ezeket az új trendeket igyekeztek feltérképezni az Adecco Work Trends Study kutatásában, amelyben 26 ország több mint 4 100 munkáltatója és 31 000 álláskeresője – köztük 259 magyar munkavállaló - vett részt.

A tanulmány rávilágít, hogy az álláskeresések tekintetében erőteljesen nő a közösségi média szerepe. A közösségi hálózatok között a LinkedIn a legnépszerűbb, miközben a Facebook inkább az egyéb szociális aktivitások tere, ahol azt ellenőrzik le, mit írnak egy adott cégről. A munkaadók harmada kérdez rá a felvételi beszélgetés során a leendő munkavállaló közösségi médiabeli jelenlétére, és közel ugyanennyien utasítottak már el jelentkezőt a közösségi profilján szereplő tartalom miatt.

Közép-Európában a munkakeresők 44 százaléka, Kelet-Európában pedig 23 százalék használja aktívan a közösségi médiát álláskeresésre. A munkaerő-toborzók ugyanakkor kevésbé aktívak a közösségi hálózatokon, Amerikában és Kelet-Európában is csak 9-10 százalékuk használja rendszeresen ezt a csatornát új munkatárs keresésénél.

   A tanulmány szerint a munkavállaló esélye a munkaadóval történő kapcsolatfelvételre egyenes arányban nő az általa használt közösségi médiumok számával: ha egy hálózaton van jelen aktívan, 16 százalékos esélye van arra, hogy egy álláslehetőség megtalálja, ez a szám azonban akár 46 százalékra is nőhet, ha mind az öt jelentős nemzetközi hálózatot használja (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, YouTube). A tanulmány megállapítja, hogy álláskeresők sokkal inkább „mobilak", mint a toborzók; míg az álláskeresők 65 százalék használ mobil eszközöket az álláskereséshez, addig a munkaadók mindössze 41 százaléka alkalmazza ezeket az eszközöket, amikor az esélyes jelölteket keresik.

   A munkavégzés helye szempontjából a közeljövőben a rugalmasság lesz a kulcsfontosságú tényező. Az álláskeresők több mint fele szívesen dolgozna otthonról, hasonló számban vannak, akik előnyben részesítenének egy otthonukhoz közeli irodát, harmaduk választana közösségi irodát, és szintén egyharmaduk akár útközben is dolgozna. Miközben a munkakeresők nyitottak az ilyen ún. smartworking megoldások iránt, addig a munkahelyek jóval óvatosabbak ezekkel szemben, hiszen egy részük teljesen új megvilágításba helyezi a munkáltató és a munkavállaló viszonyát.

Forrás: mfor.hu