Országos tanács és alternatív évnyitó – ezekkel az „akciókkal” készül a PDSZ a következő tanévre. Közben a szakszervezet a Szakképzési Innovációs Tanácsot is otthagyta, mert Szűcs Tamás szerint „nem tudják a nevüket adni ehhez a történethez”. Az elnök a pedagógusbérekre is kitért, amit nettó 250 ezer forintra emelne, hogy ne veszítse el az ágazat a vonzóképességét - írja az ATV.hu.

Két akcióval is készül a PDSZ – ezt mondta el a szervezet elnöke az ATV Start című műsorban. Az egyik egy országos tantestületi értekezlet augusztus 31-én, ahonnan átvonulnak majd a köznevelési törvény elleni tiltakozásra. Emellett egy alternatív évnyitó-sorozatot is indít a PDSZ, és innentől minden évben alternatív évnyitót rendeznek majd egy olyan városban, ahol „mozgás van a kormány részéről oktatási területen”. Idén ez a város Miskolc lesz, ahol az oktatás minden szegmenséből megszólalnak majd, az óvodától kezdve a szakképzésig, és ebbe a város ellenzéki polgármester-jelöltjét, Veres Pált is igyekeznek bevonni. Majd elmondta: a program töredéke csupán, hogy a jelölt fog beszélni, aki nem mellesleg iskolaigazgató a városban.

A már említett tanácskozáson szakemberek szólalnak majd fel, és nem remélnek ettől többet, minthogy egy picit tájékozottabbak lesznek az emberek, másrészt azoknak a gondolkodónak a koncentrálása a cél, akik egyfajta egyensúlyt képezhetnek mindazzal szemben, ami az oktatásról elhangzik a kormány részéről.

A PDSZ pár napja azt is bejelentette, hogy kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból, a többi közt azért, mert szerintük aggasztóan rövid a szakképzési reform megvalósítására szánt idő. A PDSZ közleménye emellett azt is jelezte: nincs összhang az oktatásirányítás szereplői között és a korábbi reformok elemzése is elmaradt. A szakszervezet továbbá azt is sérelmezi, hogy a szakképzési stratégia nem foglalkozik a humán területen folyó szakképzéssel, mint ahogyan egyéb területek szakképzései is kimaradtak az átalakításból.

A Szakképzési Innovációs Tanácsból való kilépéssel kapcsolatban Szűcs Tamás elmondta: ez volt az egyik olyan kezdeményezés, amely demokratikus módon indult, és Pölöskei Gábornéhoz, vagyis az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárához kötődött, és majdnem egy évet dolgoztak benne. A kilépés oka pedig, hogy olyan szakaszba ért a munka, ahol azt érezték, már nem tudják befolyásolni az eseményeket. Mint mondta: „nem tudjuk a nevünket adni ehhez a történethez, mert alap dolgok hiányoznak”, szerinte az EMMI és a szakképzés között sincs összhang. Emellett bizonytalana finanszírozás és ütemterv sincs még – sorolta.

2-300 milliárd forintra lenne szükség az oktatásban, hogy abból béreket is lehessen emelni, főleg a fiatalok kezdőbérét – folytatta – mert van olyan, aki nettó 135 ezer forintot keres, és ezt nettó 250 ezerre emelné, hogy annak legyen pályamegtartó képessége. Szűcs Tamás azt is kiemelte, hogy fontos lenne az önkormányzati választások előtt egy akció, de az ő kezük meg van kötve. A PDSZ elnöke továbbá attól sem zárkózott el, hogy fideszes iskolaigazgató szólalhasson fel valamikor az alternatív tanévnyitón, feltéve, ha jó szakemberről lenne szó.

Forrás: ATV.hu