Rengeteg tanári állás betöltetlen ma Magyarországon: van olyan intézmény, amely gyakorlatilag egy komplett tanári kart venne fel még a tanévkezdés előtt. Számos iskola már csak úgy hirdet, hogy bármilyen szakos tanárok jelentkezését várják – írja a Pénzcentrum.

Hatalmas erőforráshiánnyal küszködik több magyar iskola is: a 24.hu megnézte, hány tanári állás betöltetlen az országban: a Közigálláson, a közszféra állásportálján pénteken a tanár szóra 2783, a tanítóra pedig 879 találat jött ki - utóbbi esetében gyakran egy hirdetésben több embert is keresnek. Ez a portál szerint több mint 3600 üres álláshelyet jelent.

Például a budapesti XVIII. kerület Bókay Árpád Általános Iskolában főiskolát végzett, bármely szakos tanárt keresnek. Így van a váci Árpád Fejedelem Általános Iskolában: "bármely szakost tanár" címszó alatt keresnek pedagógust, a pályázati feltételeket nem szűkítik tovább, főiskolát végzett tanárra lenne szükségük.

Ezen két intézmény mellett még a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Rendészeti Szakközépiskolát, illetve a Borsod megyei Vajdácska általános iskoláját is említik - a többi, bármely szakos tanárt kereső hirdetést áttekerték.

Megnézték azt is, hogy melyik intézményekben van a legnagyobb munkaerőhiány: a Borsod megyei Hernádvécsén jelenleg három tanítón kívül matematika-bármi, biológia-földrajz, testnevelés-bármi, rajz-bármi és angol-bármi szakos pedagógusok jelentkezését is várják. A törökszentmiklósi Hunyadi Mátyás Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyakorlatilag egy komplett tanári kart keres:

hét tanítón kívül matematika-bármi, angol-bármi, angol, testnevelés-matek, testnevelés-bármi, ének-bármi, illetve néptánc szakos tanárt is keresnek. Összesen 13 pedagógus hiányzik.

11 tanárt pedig a Fejér megyei Ercsin található Eötvös József Általános Iskola venne fel azonnal.

Kiderült, hogy az egyes intézmények földrajzi elhelyezkedése gyakorlatilag nem számít: ugyanúgy hiánnyal küszkodnek a fővárosi iskolák, mint a vidéken, vagy a megyeszékhelyeken működő intézmények.

Forrás: Pénzcentrum

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!