Kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból (SZIT) a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), közleményükben azt írják: a szakképzés 4.0 stratégiában szereplő reformok megvalósítására szánt idő aggasztóan rövid – írja az eduline.hu.

 A PDSZ sajtóközleményében azt írtja, többek között azért döntöttek a kilépés mellett, mert a Szakképzési Innovációs Tanács működésének kezdetekor elmaradt a korábbi reformok, „sikeres vagy kudarcba fulladt kísérletek elemzése”,

nincs összhang az oktatásirányítás szereplői között, pedig a szakképzés reformja a közoktatás egészének átformálása nélkül légüres térbe kerül.
Hozzáteszik: az innovációs tanács segítségével megalkotott szakképzési stratégia nem foglalkozik sem a humán területen folyó szakképzéssel, ahogy a védelmi, közigazgatási, vízügyi területek is kimaradnak az átalakításból, és hasonló a helyzet a fogyatékossággal élő speciális képzéseivel is.

A szakszervezet szerint a szakképzés 4.0 stratégiában szereplő reformok megvalósítására szánt idő aggasztóan rövid, „ami kontraproduktívvá teheti az egész folyamatot és kapkodáshoz vezet”, ráadásul nincs elfogadott ütemterv. „Prognosztizálható, hogy a stratégiaalkotás és annak elfogadását követően a SZIT hatása a folyamatokra, amelynek mértéke eddig is alacsonynak volt mondható, mind inkább csökkenni fog” – írják.

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!