Ha nyár, akkor új rekord, tovább tart a magyar munkaerő lassú, de biztos kiáramlása Ausztriába. Egyedül németekből dolgoznak kint többen, mint magyarokból, de a grafikont nézve lehet, hogy már nem sokáig. Az EU-s jog miatt lehet, hogy több munkavállalási engedélyt kapnak a menekültek, de ez talán nem alakítja át nagyon az osztrák munkaerő-piacot – írja a Privátbankár.

A júliusi adatok szerint 101 449 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, 1919  fővel több, mint júniusban és 4812-vel több, mint 2018 ugyanazon hónapjában. Ezzel a létszám először lépte át a százezer fős határt - ami eddig csak a német polgároknak sikerült -, és egyben új historikus rekord is.

Amint az első grafikonon látszik, ezzel folytatódik a sokéves trend, egyre magasabb és magasabb a kint dolgozó magyarok száma. (A hivatalosan alkalmazottaké, mert a feketén dolgozók, takarítók, idősgondozók számáról még becslések sincsenek). Gyakorlatilag minden nyáron új rekord születik, sőt a legtöbbször télen is.

Ezzel egy hónap alatt bőven a magyarok száma nőtt a legjobban. Mintegy ezer fővel többen lettek júniushoz képest a lengyelek és a szlovákok, hétszázzal a németek. A román polgárok száma egy év alatt ugyan jobban nőtt a magyarokénál, 6600 fővel, de most júniusról júliusra kissé csökkent.

Két szezonban kell sok ember

A románok már régen lehagyták a lengyeleket és nemrég a törököket is, de a magyaroktól még messze vannak. (Lásd a második ábrát.)

Télen a síszezon, nyáron a nyaralási időszak igényel több embert az idegenforgalomban, vendéglátásban, kereskedelemben. Nyáron a szokásos munkaerő-kereslethez még az építőipar és a mezőgazdaság is fokozottabban hozzájárulhat.

Nem engedik dolgozni a menekülteket

Az Ázsiából érkezett dolgozók száma egy év alatt 8700 fővel 55 ezerre, az afrikai illetőségűeké majdnem 1500 fővel 14 ezerre nőtt. Annak ellenére, hogy az osztrák jogszabályok lényegében bezárják a menekültek előtt a kapukat. Többnyire nem kapnak munkavállalási engedélyt, csak idénymunkákat engedélyeznek számukra.

Der Standard című lap jogászokat idéz, akik szerint ez ellentétes az EU-s jogszabályokkal. Ezt pedig az utóbbi időben bírósági ítélet is megerősítette. Egy 2013-as EU-s jogszabály szerint a menekültkérelmüket beadott személyek kilenc hónap tartózkodás után munkát vállalhatnak.

Az új állások zöme a külföldieknek jutott

Az idézett szakértő szerint ez azonban nem biztos, hogy nagy változásokat hoz az osztrák munkaerő-piacon. A menekültek ugyanis kezdetben sokáig nem jól alkalmazhatók a nyelvtudás hiánya miatt. Alacsony képzettséget igénylő munkákra pedig helyi munkaerőt is szoktak találni a cégek.

A teljes osztrák munkaerőpiac egyébként egy év alatt mintegy 53 ezer új alkalmazottat tudott felszívni. Ennek a nagy része külföldieket jelentett, a helyieknek 5500 új munkahely jutott a Hauptverband.at szervezet statisztikája szerint.

Kínzó szakemberhiány

Úgy látszik, Ausztriában a bevándorlás ellenére is munkaerőhiány van, legalábbis jó szakemberekből. Egy felmérés szerint, amelyben 400 munkavállalót kérdeztek meg, 70 százalék állította azt, hogy a cégénél már most nehézséget okoz a megfelelő képességű dolgozók alkalmazása - írta a Der Standard.

Megemlítik, hogy azok a személyzeti vezetők, akik külföldön próbálkoznak szakemberek toborzásával, szintén nincsenek könnyű helyzetben. A szakemberek hiánya ugyanis Magyarországon, Csehországban és Németországban még kínzóbbnak látszik, mint Ausztriában.

Forrás: Privátbankár

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!