- Nem állunk meg félúton a Suzukival folytatott harcunkban. […] amelyet azért folytatunk, hogy a Vasas Szakszervezet gyakorolhassa a jogait a Suzuki gyárban - jelentette ki Komjáthi Imre, a Magyar Szocialista Párt alelnöke, a Suzuki-botrányról tartott, mai sajtótájékoztatóján.

Ehhez hozzátette, február óta folytatódik az az botrány, amely akkor keletkezett, amikor még februárban az esztergomi Suzuki gyár parkolójában számos taggal megalakult a Suzuki Vasas-alapszervezete. Mint ismeretes, az alapító titkárt másnap a multinacionális cég elbocsátotta, valamint biztonsági őrökkel vezettette ki a gyár területéről.

Magyarországon azonban minden munkahelyen joga van a dolgozóknak szakirányú, szakszervezeti alapszervet létrehoznia, ez a jog pedig a Suzukira is vonatkozik. Komjáthi Imre elmondta, az ügyben képviselőjük, Korózs Lajos már kapcsolatfelvételt is kezdeményezett a Japán Császárság budapesti nagykövetségénél is, ezen kívül azonban számos – jogi és politikai akcióval – segítenek felhívni a figyelmet az elhúzódó ügyre, és annak fontosságára, hogy az rendeződjön.

Hangsúlyozta azt is:

a Suzuki a magyar kormány stratégiai partnere, a partnerségi szerződésben sok minden benne van, csak éppen az nincs, hogy a magyar törvényeket tiszteletben kell tartani, és a magyar munkavállalók érdekeit hogyan kellene képviselni.

Ezért be is jelentette, ősszel olyan törvényjavaslatot fog az MSZP benyújtani a parlamentben, amely szerint a multicégekkel kötött, jövőbeni stratégiai partnerségi megállapodást csak olyan céggel lehessen kötni, amely nyíltan vállalja, nemcsak megtűri, hanem támogatjai is kapuin belül a szakszervezeteket.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, és az Európai Bizottság közlekedési bizottságának alelnöke hozzátette, az EP hosszas vitákat követően fogadta el az európai autógyárak CO2 kibocsátásának korlátozására vonatkozó szabályozását.

Kihangsúlyozta, csak akkor támogatja a Suzuki érdekeit, ha ismét úgy döntenek, hogy a magyar dolgozók érdekei mellett is hitet tesznek.

Nem azért kell nekünk a Suzuki, hogy japán tőkések gazdagodjanak rajta […]sok ezer magyar dolgozónak kell megélhetést, és normális munkakörülményeket biztosítaniuk.

Hozzátette azt is, korábban kiállt a Suzuki érdekeiért az EU-ban, ezért még köszönőlevelet is kapott Tosihiro Suzukitól a nemzetközi cég elnökétől.

Ujhelyi jelezte, ma válaszlevelet is küldött neki, amelyben jelzi, a partneri kapcsolatukat veszélyezteti az, ha továbbra sem engedélyeik a Vasasnak, hogy szakszervezetként a gyárban működjenek. Ehhez részletezni fogja a képviselő a munkavállalkkal szembeni, törvényellenes magatartást is.

Ujhelyi István arra is kéri majd a japán anyacéget, folytasson le vizsgálatot az esztergomi történésekkel kapcsolatban.

A Mérce korábban rendszeresen beszámolt arról, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetség több alkalommal is autós útlezárást és demonstrációt tartott már az elmúlt hónapokban a cég viselkedése miatt, eddig azonban érdemi engedményt, választ nem kaptak, sőt annak érdekében, hogy a dolgozók se találkozzanak a szakszervezeti aktivistákkal, direkt más buszútvonalon vitték ki őket a délelőtti műszak lejárta után.

Mindezek után pár hete Komjáthi Imre saját magát is a gyár elé láncolta, ekkor buszokkal álltak elé, és zárták el a gyártól.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!