Az elnök reméli, hogy az új kutatóhálózat irányítóinak is fontosak lesznek az eredmények – olvasható a HVG-ben.

Kutatótársainak és munkatársainak címzett levelet tett közzé az MTA honlapján kedden Lovász László elnök, a téma az Akadémiáról levágott, és új irányítás alá kerülő kutatóhálózat.

Mint Lovász írja, nincs okuk szégyenkezni, mert

az Akadémiát ért vádakkal szemben egy nagyon jó állapotban lévő, átláthatóan működő, az adófizetők évi 20 milliárd forintját felelősen elköltő kutatóhálózatot adunk át.

Egy olyan hálózatot, amelynek felépítése hosszú évtizedekig tartott, és amely ezekben az évtizedekben nemzetközi elismertséget szerzett.

Lovász úgy folytatja:

Az új jogszabály nyomán megváltoznak azok a keretek, amelyek között eddig a munkánkat végeztük. De még ha ezek a keretek mások lesznek is, a tudomány világának belső törvényszerűségei, a kíváncsiság és tudásvágy által motivált kutatói elkötelezettség olyan marad, mint amilyen ma is, és amilyen mindig is volt. Akkor teremt nagy dolgokat, ha a felfedezés izgalma hajtja. Az új kutatóhálózat irányítói többségükben maguk is kutatók, tudományterületük nemzetközi hírű tudósai. Ez a tény reményre jogosít fel: hiszem, hogy ők is pontosan tudják, milyen feltételek szükségesek a kiemelkedő eredményekhez, és ezeket a feltételeket megpróbálják megtartani és javítani.

Az Akadémia és a kutatóintézet-hálózat szoros kapcsolatának azonban nem szabad megszakadnia – írja az elnök, hozzátéve, számos olyan kötelezettségük van, amelynek az Akadémia, a kutatóhálózat és az egyetemek csak együtt tudnak sikeresen eleget tenni.

Lovász szerint ide tartozik az utánpótlás nevelése, a fiatal kutatók hangjának meghallgatása, a határon túli magyar kutatókkal való kapcsolattartás, a magyar tudomány képviselete nemzetközi fórumokon, a tudomány népszerűsítése és még igen sok más.

A kutatói társadalom mindehhez elengedhetetlen egységét az elmúlt év viharai sem tudták megbontani, sőt a korábbinál is jobban összekovácsolták közösségünket.

A levél úgy zárul,

mindannyiunk közös célja kell, hogy legyen az egymást követő kutatónemzedékek munkájával létrehozott tudáskincs megőrzése és alapítónk szellemiségének ápolása.

Ahogy korábban megírtuk: az Orbán Viktor miniszterelnök barátjának tartott Maróth Miklós vezeti a Magyar Tudományos Akadémiáról (MTA) leválasztott kutatóhálózatokat irányító testületet, amelyben Palkovics László miniszter több „embere” is ott ül.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!