Korábban értesülés szintjén írtunk erről, Palkovics László most megerősítette a dolgot – írja a HVG.

 Valóban Maróth Miklós, az MTA korábbi alelnöke kerül az Akadémiáról leválasztott kutatóhálózatok élére 

– erősítette meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön.

Maróth Miklós Palkovics jelöltje, forrásaink szerint Lovász László MTA-elnök szinte az utolsó pillanatig gondolkodott, elfogadja-e. Lovász a 168 Órának adott interjújában azt mondta, „a legelején, amikor az Akadémia finanszírozását megváltoztató törvény kijött, nagyon közel kerültem ahhoz, hogy tiltakozásképp lemondjak”.

Csütörtök délelőtt Palkovics miniszter azonban úgy fogalmazott, Maróth Miklós „teljes mértékben konszenzusos jelölt” volt, semmiféle kényszer nem volt Lovász László irányába, egyszerűen végigmentek azon az öt jelöltön, akit mindketten alkalmasnak találtak a feladatra, közülük pedig Maróthra esett a választás, aki vállalta.

Az, hogy Maróth fogja vezetni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH), mindeddig nem volt biztos, lapunk korábban nem hivatalos információkra hivatkozva írt erről. Úgy tudjuk, Lovász és Maróth kedden találkozott. Akadémiai körökből úgy értesültünk, hogy Lovász diktátumszerű ajánlatot kapott.

Forrásunk azt is elmondta, hogy Palkovicsék kizárólag idősebbeket kerestek meg, de ez a miniszter szerint nem igaz, a jelöltek között fiatalabbak is voltak.

Maróth Miklós 2014-ben pályázott az MTA elnöki posztjára, ám alul maradt Lovásszal szemben. Maróth részt vett az MTA átalakításáról folyó vitákon, az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletében volt az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság társelnöke.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) korábban azon a véleményen volt, hogy elismert tudós nem vállalná a posztot, mert azzal megsemmisíti addigi tudományos munkásságát.

Forrás: HVG