A szabadságok miatt szünetel számos szakrendelés Magyarországon. A témával az országos média is foglalkozott, volt, ahol a Kazincbarcikai Kórházat hozták fel példának – olvasható a boon.hu-n.

Eisenhauerné Fördős Andrea, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke is nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

Véleménye szerint általánosságban el lehet mondani azt, hogy a nyári időszakban szinte az összes szakrendelést érintheti ez a probléma, de főleg a vidéki régiókban – ahol eleve kevesebb az orvos – okoz gondot a rendelés szüneteltetése. Akik olyan városban élnek, ahol van egyetem, ott általában nem történik különösebb fennakadás a szabadságok ideje alatt sem.

Ez a hiány leginkább az olyan területeken jelentkezik a szakember véleménye szerint, ahol hosszabb várakozási idő szokta megelőzni a vizsgálatokat, mint a fül-orr-gégészet, az érsebészet és a bőrgyógyászat. Vannak olyan szakrendelések, ahol időpontot kell kérni, és van, ahol be kell mennie a betegnek, majd érkezési sorrendben történik a vizsgálat. Az utóbbi típusú szakrendelések esetében Eisenhauerné Fördős Andrea szerint történhet olyan, hogy a beteg feleslegesen fárad a rendelés szüneteltetése miatt. Azt azonban ő is és az érintett intézmények is hozzáteszik, hogy az ellátás nem áll meg erre az időre sem: kijelölt környező kórházakban látják el a szükséges szakorvosi feladatokat. Persze ez a betegek szempontjából igencsak kényelmetlen megoldás. Van olyan terület, ahol a leletezés is szünetel.

A tüdőszűrés ez időszak alatt is az előző évekhez hasonlóan működik: folyamatosan történik a betegek szűrése, de a leletet csak 2019. augusztus 26-tól kapják kézhez a betegek

– tájékoztatta a Kazincbarcikai Kórház a lakosságot közösségi oldalán.

Szeptemberig betelt

Korábban már mi is foglalkoztunk a témával. Akkor a bőrgyógyászati szakrendeléseket vettük sorra, hiszen a bőrünk nyáron van kitéve a legtöbb kockázati tényezőnek – a melanomás megbetegedések több mint 90 százaléka köthető össze a napsugárzással – így nem árt átvizsgáltatni magunkat egy-egy hosszabb nyaralás előtt. Azonban ha nem gondolkodtunk jó előre, akkor Miskolcon már csak néhány magánrendelő fogad minket a nyár folyamán.

A MÁV Rendelőintézet szakrendelésén sajnálattal közölték, hogy csak szeptember elejére tudnak időpontot adni. A két hónapos várólistát azzal indokolták, hogy szabadság miatt hosszabb ideig elmarad a rendelés, és nem tudnak ez időre helyettesítő orvost találni. Természetes, hogy a bőrgyógyászoknak is ki kell venni a szabadságukat, mint ahogy az is, hogy ezalatt az előjegyzési lista is folyamatosan bővül.

A Semmelweis Tagkórház Bőrgyógyászati Osztályán sem tudnak hamarabbi időpontot adni. A hívásokat ke­zelő hölgy elmondta, hogy ebben nincsen semmi meglepő, tekintve, hogy az osztály Borsod megye, illetve bizonyos speciális feladatokat tekintve az egész Északkelet-magyarországi régió számára biztosít ellátást” – írtuk július 11-én megjelent cikkünkben.

Nem marad el vizsgálat

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Kazincbarcikai Kórház volt az az egészségügyi intézmény, amivel az ügy kapcsán a legtöbbet példálózott az országos média. A kórház hivatalos Facebook-oldalán tette közzé a táblázatot, amelyből a betegek informálódhatnak, hogy mely szakrendelések tartanak „nyári szünetet” az ellátásban. E szerint tizenkét szakrendelés szünetel a szabadságok miatt, név szerint a fül-orr-gégészeti, a gasztroenterológiai, a belgyógyászati, az ortopédiai, az ideggyógyászati, a mozgásszervi rehabilitációs, az urológiai, a kardiológiai, a I. szemészeti, a II. szemészeti, a gyermekszemészeti és a diabetológiai szakrendelések.

Teljesen ellátás nélkül maradt Kazincbarcika környéke! Ha van autód, Ózd vagy Miskolc lehet a cél, ha fogadnak

– írja az említett poszt alatt egy hozzászóló. Ezen a vonalon elindulva érdeklődtünk, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház mindennapjaiban történt-e valamilyen fennakadás, esetleg megnövekedett-e az érkező betegek száma a kazincbarcikai szünet miatt.

Nálunk biztonságos és gördülékeny a betegellátás. Nem maradt el szakrendelés, és nem mondtunk le időpontokat sem

– válaszolt tömören megkeresésünkre Balázs Mária, a kórház sajtószóvivője.

Mi is felhívtunk néhány olyan szakrendelést, ahol a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke szerint problémás lehet az ellátás. Bár a bőrgyógyászatra valóban tetemes időt kell várni, a fül-orr-gégészeten és a belgyógyászaton jóval hamarabb tudják fogadni a betegeket.

Érdeklődtünk afelől is, hogy a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban mi a helyzet a szakrendelések terén. Próbáltunk időpontot kérni a belgyógyászatra és a fül-orr-gégészetre is, azonban tájékoztattak, hogy a vizsgálathoz nincs szükség időpontra, rendelési időben érkezési sorrend alapján hívják be a betegeket.

Forrás: boon.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!