A precíziós gazdálkodással kapcsolatban napról napra egyre több hír lát napvilágot, amelyből következtetni lehetett arra, hogy eljön az ideje a növénytermesztési munkálatok teljes automatizálásának. Arra azonban senki sem számított, hogy ez már napjainkban bekövetkezhet, pedig ausztrál és kanadai start-up cégek jó úton haladnak a megvalósítás felé – írja a agroforum.hu.

Robotok dolgoznak a növénytermesztésben.

Évekkel ezelőtt ez a kijelentés még a mezőgazdaságban tevékenykedők körében komoly nevetést váltott volna ki, ma már azonban valóban a küszöbön van a mesterséges intelligencia térhódítása a mezőgazdaságban is. Vezető nélküli traktorok és speciális, önműködő gépek, melyek képesek vetni, permetezni és betakarítani. Ez a jövő a mezőgazdaságban, sőt, ez már nem is olyan távoli jövő.

Ausztráliában és Kanadában több start-up vállalkozás is mezőgazdasági robotok készítésére szakosodott és munkájuk olyannyira sikeres, hogy néhány farmer már használja is az általuk gyártott gépeket – írja az independent.co.uk. Egy ausztrál farmer, aki korábban még hatalmas méretű gépeket használt a permetezésre ma már négy robottal látja el ültetvényének növényvédelmét.

Amellett, hogy a robotok kompakt méretéből adódóan csökkent a területeket érő fizikai terhelés, a permetezésre felhasznált szerek mennyisége, így a kiadott pénz is jelentősen csökkent – köszönhető ez az önműködő gépek pontos és precíz munkájának.

A gazda elmondása szerint egy 20.000 hold méretű területen a korábbi növényvédő szerekre szánt pénzösszeg 80%-a megtakarítható egy év alatt. A költségek megtakarítása mellett ezzel a környezetterhelés is csökkenthető.

A permetező robotok mellett a teljesen önvezető traktorok térhódítása is megkezdődik idén – ugyan még csak tesztidőszak keretében. Az első körben megvásárolt, vezető nélküli traktorok működését ugyanis most még felügyelniük kell tulajdonosaiknak. Gyártójuk szerint ugyanis a technológia még nem elég jó ahhoz, hogy az embert teljesen ki lehessen iktatni a munkafeladatokból. A tervek szerint azonban a jövőben ez változni fog, az intelligens, tanulásra képes technológia kiválthatja az emberi jelenlétet is.

A mezőgazdaság jövője nagyban függ a termeléssel kapcsolatos ráfordítások csökkentésétől, valamint ezzel párhuzamosan a termelékenység növelésétől.

Világosan látható, hogy emberi erőforrással ez nehezen megvalósítható, viszont a robotok és az okos technológiák termelésbe történő bevonásával egyszerűbben elérhetik a kitűzött célokat a mezőgazdaságban dolgozók.

Forrás: agroforum.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!