Kistelepüléseken egyre többen kérik a fizetést készpénzben, nem pedig bankszámlára. Árpádhalmon a legtöbb önkormányzati dolgozó, közmunkás így veszi fel a havi juttatását. Azt mondják, így legalább nem emel le a kevés pénzükből a bank semmit – írja a delmagyar.hu.

Fizetési napon sokan állnak sorba az árpádhalmi önkormányzat folyosóra nyíló ablakánál. A polgármesteri hivatal dolgozói és a közmunkások többsége a kezébe kéri a fizetését.

   – Korábban bevezettük, hogy mindenkinek a számlájára menjen a fizetés. Úgy sokkal egyszerűbb és biztonságosabb. Bankautomata ugyan nincs a faluban, de a 7-től 12 óráig nyitva tartó postahivatalban hozzájutottak a fizetésükhöz az emberek, akár még a munka kezdete előtt. Nem is az idővel volt a gond, hanem azzal, hogy nagyon sokba, több száz forintba került a pénzfelvétel. Így egyre többen kérték a hagyományos változatot, ahogy a bankkártyás világ előtti időszakban is volt – mondta Szarka Attila. Árpádhalom polgármesterétől tudjuk, ez pluszterhet jelent az önkormányzatnak.

   – A fizetés előtt néhány órával vesszük ki a pénzt, hogy minél kevesebb ideig legyen az önkormányzatnál.

Egy dolgozónk azon a napon semmi mással nem foglalkozik, csak a pénzzel. A tényleges munkát pedig a következő napokon pótolja be. Mindezek ellenére megértjük, hogy így dönt a többség. Megoldást jelentene, ha mondjuk két pénzintézet összefogna, és egy közös ATM-et telepítenének. Akkor havonta kétszer ingyenes lenne a pénz felvétele, bár a bankkártyával kapcsolatos díjakat akkor is vonná a bank – fogalmazott a településvezető.

Czinkóczi Istvánné közmunkásként dolgozik Árpádhalmon. Aznap volt a születésnapja, amikor ott jártunk.

– Ma vagyok 54 éves, de nekem még soha nem volt bankkártyám. Olyan munkahelyem még csak egy volt, ahol erre köteleztek. Akkor a fiam számlájára utaltattam a pénzt. Másfél hónapja dolgozom közmunkásként. Előtte egy szentesi kertészetnél alkalmaztak. Ott is kézhez kaptam a fizetést – tudtuk meg az asszonytól. 

   Szabóné Kovács Mária ugyancsak közmunkás. – Én is úgy szeretem, ha egyenesen a kezembe számolják a fizetést. Így annyi, amennyi a papíron van. Nekem van bankszámlám, de arra csak a családi pótlékot kérem. Abból az összegből utalom át a különböző biztosításainkat.

   Az eperjesi önkormányzatnál is úgy kapja mindenki a havi fizetését, ahogy kéri. – Vegyes a kép. Van, aki számlára kéri. Ők Fábiánsebestyénre vagy Gádorosra járnak át az ATM-hez. A készpénzeseknek én veszem fel a fizetését az egyik szomszédos település bankautomatájából, majd átadom a pénzügyesnek, aki kiosztja a dolgozóknak. Olyan eset előfordul néha, hogy a számlával rendelkezők már pénteken megkapják a pénzt, míg a többiek csak hétfőn kapják a kezükbe a bérüket – sorolta Kós György Gergő, Eperjes polgármestere.

Forrás: delmagyar.hu