Országos lakossági tájékoztató kampányt indított a ReSuli – Megújuló Oktatásért Alapítvány azután, hogy a parlament július 12-én elfogadta a köznevelési törvény módosításához benyújtott kormánypárti javaslatokat – írja a Népszava.

 A változtatások – mint például a magántanulói státusz eltörlése, a rugalmas iskolakezdés megszüntetése, az államitól eltérő oktatási módszereket alkalmazó alternatív iskolák tanterveinek kiüresítése – szakmai és civil körökben is nagy felháborodást keltettek.

– Sokan nem olvasták a törvényt, többekhez pedig csak félinformációk jutottak el, pedig ez most garantáltan mindenkit érint

– magyarázta Rózsa Ildikó, a ReSuli elnöke, miért indították el a kampányt.

  Először egy részletes, ám könnyen érthető összefoglalót készítettek a törvénymódosítás legfontosabb pontjairól, azok várható hatásáról. Készültek plakátok és egy Facebook-esemény is indult, bővebb információkat a ReSuli oldalán vagy a #tégedisérint címszó alatt lehet találni. A kampány nem csak az interneten zajlik: Budapest számos kerületében és több tucat vidéki városban is lesznek tájékoztatók. A lakosság mind szélesebb körű tájékoztatásán túl a cél az, hogy párbeszéd induljon az érintettek között. – Vegyük észre, hogy a gyerek-szülő-pedagógus hármas egy csapat. Az oktatásban egyik sem tud jól működni a másik nélkül.

Ez a törvénymódosítás még az eddiginél is jobban elszigetelheti a társadalmi csoportokat.

Ezért is fontos, hogy most összefogjunk, hiszen egy hajóban süllyedünk – fogalmazott Rózsa Ildikó, aki emlékeztetett, hogy mindez nem áll messze a ReSuli eredeti küldetésétől, hiszen a 2017 szeptemberében indult szervezet célja a hazai oktatási szemlélet megújítása.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!