Az Új Egyenlőség a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetséggel (SZISZ) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatával közösen konferenciát szervezett a „Jövő érdekvédelme!” címmel. A rendezvény egyik fő témája a SZISZ és Policy Agenda közös kutatása volt, amely a 35 év alattiak attitűdváltozását vizsgálta a rabszolgatörvény-ellenes szakszervezeti megmozdulások és bértárgyalásokhoz köthető sztrájkok nyomán. Szakszervezeti vezetőket és hallgatókat kérdezett az Új Egyenlőség, szerintük mi az érdekvédelem jövője, mik az irányok és mi a jelenlegi tendencia.

A kutatás apropóját az a szubjektív benyomás adta, miszerint megnövekedett az érdeklődés a fiatalok részéről a szakszervezetek irányába, amelyet a felmérés is alátámasztott.

Bábel Balázs, a VASAS szakszervezet nemzetközi titkára ismertette a 2018-as, majd a friss, 2019 júniusi kutatási eredményeket, amelyek jól szemléltették a változásokat. Az egyik legszembetűnőbb változás a szakszervezeti tagság mértékében mutatkozik. E szerint a tavalyi kutatásban 7 százalék vallotta magát tagnak a 35 év alattiak körében – ami az országos 9 százalékot figyelembe véve sem rossz –, most viszont ez a szám 11-re változott, ami nagymértékű javulást mutat. De a számok szerint a fiatalok tájékozottsága is pozitív irányba változott a szakszervezeteket illetően. Talán az egyetlen, ami kedvezőtlen, az az aktivitásuk. A bizalmuk nőtt, azonban saját bevallásuk alapján lényegesen kevesebben vennének részt szakszervezeti megmozdulásokban.

Az ezt követő panelbeszélgetés az egyéni érdekérvényesítés témájával indult, és azt a kérdést feszegette, hogy

vajon a mai fiatalok hogyan tekintenek ennek létjogosultságára és mi a szakszervezetek szerepe ebben.

A Hallgató Szakszervezet képviselője, Eörsi Nóra fogalmazta meg nagyon találóan, hogy ők nem képviselni szeretnének valakit vagy valakiket, hanem megszervezni a közösséget, hogy az önmagát tudja képviselni. E gondolat mentén haladva és a jövő érdekvédelme a szakszervezeteket is tevékenységeik újragondolására ösztönözheti. A beszélgetés a siker témájával folytatódott, amely során mindkét szakszervezeti vezető (Kordás László, MASZSZ, Karsai Zoltán, KASZ) megerősítette, hogy nem csak az jelenti a sikert, ha elérjük a kitűzött célt, hanem az is, ha egy ügyhöz sikerül társadalmi támogatottságot szerezni, vagy megnövelni a részvételt. A közös gondolkodás pedig már önmagában is sikert jelent. Végezetül, a klímaváltozás kérdéskörét járták körbe a résztvevők és annak munkahelyi aspektusait. Szakszervezetként is fontos ezzel foglalkozni, hiszen a munka világát sem hagyják érintetlenül a környezeti változások. A cégek környezettudatosabb hozzáállásával a munkavállalók foglalkoztatási feltételeit is javítani lehetne, ebben pedig szintén fontos szerepe lehet a szakszervezeteknek.

Forrás: Új Egyenlőség

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!