Nem szerencsés, ha az állam az üzleti szféra egyes területeire - nevezetesen a kereskedelemre - próbál olyan kvótaszabályokat ráerőltetni, mint a most tervezett létszámkérdés - fejtette ki véleményét Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára az Európai Kereskedelem Napján.

„Nagyon szerencsétlen dolognak tartjuk, ha az állam ott, ahol nem munkáltató és tulajdonos, a foglalkoztatás területén ilyen kvótaszabályokat próbál ráerőltetni a kereskedelemre. Az állam ott rendezkedjen, ahol munkáltat! Azt mondja meg, hogy egy egyetemi tanárra hány egyetemi hallgató, egy orvosra hány beteg jusson!"

Az üzleti szférában ez azonban nem szerencsés, szögezte le Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

   A főtitkár szerint különösen szerencsétlen dolog az, hogy erről a tervezetről az újságokból kellett értesülnie a szakmának. Ráadásul az még negatívabbá teszi a helyzetet, hogy akkor érkeznek ezek a hírek, amikor egy eleve nehéz helyzetben állnak a minimálbér-tárgyalások előtt.

   Jelenleg ugyanis egyáltalán nem ismerik ennek a tervezett szabályozásnak a paramétereit, a vállalkozók bértárgyaláson való magatartását viszont erősen befolyásolja, hogy végül lesz-e ilyen „létszámkvóta" vagy sem. Dávid Ferenc kihangsúlyozta: gyalázatosan alacsony bérek vannak a kereskedelemben és senki sem büszke arra, hogy a minimálbér uralkodó a szektorban. Ezt a kialakult helyzetet pedig nem szerencsés megterhelni azzal, hogy olyan intézkedéseket próbálnak „betolni a rendszerbe", ami egyáltalán nem oldja meg a munkaerő-piaci feszültségeket, nevezetesen, hogy nincs jó hentes, nincs jó pénztáros a piacon.

   Dávid Ferenc elismeri: a legkisebb kötelező bértételen változtatni kell, viszont ha jövőre (szerk.: a prognózisok szerint) 2,5 százalékkal nő a gazdaság, 1,6 százalék körül lesz az infláció, akkor a milliókat érintő minimálbér összege nem emelhető-e 8-10 százalékkal, amit egyes szakszervezetek követelnek. Főleg ha még a foglalkoztatás jelenlegi helyzetét is figyelembe vesszük. Éppen ezért a VOSZ főtitkára úgy véli, hogy ilyen irreális követelményekkel, mint a 8-10-12 százalékos emelés, nem lehet előállni. Dávid Ferenc hozzátette ugyanakkor, hogy ha egy más adó- és járulékrendszer - munkaadói terheket jelentősen csökkentő szabályozás - lenne, akkor érdemes lenne 3-4 évre előre gondolkozni. Mivel azonban már a jövő évi adótörvényeket és költségvetést elfogadták, nincs mozgástér, ezért a jövőben mindenképpen érdemes lenne arról beszélni, hogy hol lehetne a vállalkozói terheket csökkenteni.
 
   Dávid Ferenc nyitóbeszéde végén a szintén jelenlevő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez szólt, akitől partnerséget szeretne kérni, főleg ha olyan szabályozókról van szó, mint a mostani létszámkérdés.

Forrás: mfor.hu