Nem érkezett még meg az állami támogatás, ezért nem törlesztette eddig a Liga a vasutas-szakszervezet felé fennálló, hatvanötmilliós tartozását – közölte tegnap Gaskó István. A konföderáció elnöke szerint a februári kölcsönszerződést nemcsak a kölcsönadó és a kölcsönvevő képviselője, Gaskó István és Gaskó István, írta alá, hanem még három Liga-tisztségviselő – írja a Magyar Hírlap.

Azt föltételezni, hogy a Liga nem fogja visszafizetni a kölcsönt, nem jóindulatra vall, természetesen fizetni fogunk – hangsúlyozta tegnapi sajtótájékoztatóján Gaskó István. A konföderáció elnöke lapunk cikkére reagált, amelyben azt írtuk, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás fizetési felszólítást küldött a Ligának, mivel úgy tudják, a szövetség már megkapta azt az állami támogatást, amelynek kézhezvételéhez kötötte a szakszervezettől kapott hatvanötmillió forint „haladéktalan" visszafizetését. Gaskó tegnap azt állította, a támogatás még nem érkezett meg, ígéretet tett viszont arra, hogy amint megkapják, eleget tesznek a szerződésbe foglalt „haladéktalan" törlesztésnek.

   A Liga elnöke azt mondta, számításaik szerint nemcsak a Liga tartozik a VDSZSZ Szolidaritásnak, hanem a szakszervezet is a konföderációnak: építési és rezsiköltségekkel a közösen használt székházzal összefüggésben. A VDSZSZ Szolidaritás tartozása Gaskó szerint megközelíti a harmincötmillió forintot. „Megtehetnénk, hogy ezt levonjuk a hatvanötmillióból, és csak a fennmaradó harmincat utaljuk át, de nem ezt fogjuk csinálni" – közölte a Liga-elnök, megjegyezve, akár „még ma" meg tudnák adni a pénzt. Sérelmezte, hogy miután májusban nem választották meg ismét a szakszervezet élére, a VDSZSZ Szolidaritás leállította a kölcsön folyósítását, így a februárban kelt szerződésbe foglalt teljes összeghez a Liga nem jutott hozzá, ami „komoly cash-gondokat okozott" a konföderációnak.

   A tegnapi Magyar Hírlapban bemutattuk a százmillió forintról szóló szerződést, amelyet kölcsönadóként Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás, kölcsönvevőként pedig Gaskó István, a Liga elnöke írt alá. A sajtótájékoztatón Gaskó kijelentette, a megállapodást összesen öten szignózták, szerinte a másik három aláírást a lapunk birtokába került szerződésen valaki kitakarta. Bemutatta a saját változatát is, amelyen a két pecsétes aláírás alatt még három (olvashatatlan) szignó látható.

   Bárány Balázs Péter, a VDSZSZ Szolidaritás alelnöke lapunknak megerősítette: az ő eredeti példányukon csak a két elnöki aláírás szerepel.

Forrás: Magyar Hírlap