Még mindig milliárdos tartozása van a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak, a személyi kifizetések is késnek: van olyan tanár, aki még a szeptemberi bérét sem kapta meg. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a Klik működése óriási kudarc, s félő, hogy az ünnepek közeledtével nem a bértartozások rendezésére, hanem a vezetők magas karácsonyi prémiumaira költenék a pénzt – írja a Népszava.

,,Még a szeptemberi fizetésemet sem kaptam meg a Kliktől, holott lassan már az októberi lenne esedékes" - panaszolta lapunknak egy fóti iskola óraadó tanára, aki tavaly kezdett el dolgozni az állam által fenntartott intézményben. Állítása szerint az első hónapokban még nem volt gond a bérekkel, jött időben minden, nyáron azonban szűkös hónapokat éltek át családjával, júniusi fizetését már csak augusztus közepén kapta meg. Jelenleg tulajdonképpen már két hónapja dolgozik fizetés nélkül. "Elképzelheti, az anyagiak miatt otthon is áll a bál" - mondta, hozzátéve: nem ő az egyetlen, akinek nem fizetnek, kollégái közül még négyen (akik szintén óraadó tanárok) ugyanebben a cipőben járnak, sőt, egyiküknek még a júniusi bérét is csak szeptemberben utalták.

,,Érdeklődtem a dunakeszi tankerületnél, ott azt mondták, fogalmuk sincs, mikor kapom meg a béremet, de ha jön a Kliktől pénz, utalnak. Kerestem a Kliket is, ők egyszerűen elintézték az egészet azzal, hogy nincs pénz" - mesélte az elkeseredett tanerő. A legtöbben talán már meg sem lepődnek azon, hogy az állami fenntartó képtelen időben kifizetni a pedagógusokat. Ismeretes, nyáron még a közüzemi számlák rendezésére sem volt elegendő pénz - ennek következtében több iskolában is a gáz-, áram- vagy vízszolgáltatás időszakos lekapcsolására került sor. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere augusztusban még úgy nyilatkozott, hogy a hónap végére kisöprik a Klik adósságállományát, ennek ellenére a fenntartó központ szeptember végén még mindig 6,6 milliárdos adósságot görgetett maga előtt. Azt is mondta Balog, hogy a pedagógusok mindig időben kapják meg fizetéseiket; ez azonban nyilvánvalóan nem igaz.

A miniszter állításából az következik, hogy vagy nincs tisztában a valós helyzettel (ez nem túl valószínű), vagy pedig az óraadó, megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárok kormányzati körökben nem tartoznak "a pedagógus" kategóriába - így pedig nem is kell velük annyit törődni, fizetéseik is érkezhetnek egy-két hónapos késéssel. Utóbbira sokkal nagyobb az esély, tekintve, hogy a klikes iskolákban még mindig bevett gyakorlat - mint a pedagógus szakszervezetekhez beérkezett panaszokból megtudtuk -, hogy egyes, nem óraadó és nem is helyettesítésre felvett tanárokat jogellenesen, szeptembertől júniusig tartó ideiglenes megbízással alkalmaznak - így legalább a nyári hónapokban nem kell utánuk bért és járulékokat fizetni.

Megkeresésünkre a Klik azt közölte: "jogszerű alkalmazástól eltérő esetekről" nincs tudomásuk. Ez nem is csoda, hiszen a szakszervezetek szerint az érintett tanárok többsége nem mer beszélni erről, hivatalos bejelentés sem történik; a pedagógusok attól tartanak, ha bírósághoz fordulnak, klikes iskolában soha nem kapnának munkát, még megbízási szerződéssel sem. Nem meglepő az sem, hogy egyre több önkormányzat dönt úgy, inkább visszaveszik iskoláik működtetési jogát a Kliktől; kiderült ugyanis, hogy az állami fenntartó több tízmillióval kevesebbet költ az önkormányzatoktól korábban átvett iskolák működtetésére, mint amennyit "működési hozzájárulás" címén elkérnek a településektől. Siklós önkormányzata például évente több mint százmillió forintot fizetett a Kliknek, a központ azonban csak évi 60-70 milliót fordított a település iskoláira. Úgy tudjuk, Siklós mellett további 39 önkormányzat döntött úgy idén, hogy nem vállalja a működési hozzájárulás fizetését.

A Klik létrehozását és eddigi működését a rendszerváltás utáni köznevelés legnagyobb kudarcának nevezte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Mendrey László, a szervezet elnöke úgy véli, az sem meglepő, hogy továbbra is vannak olyan pedagógusok, akiket nem fizetnek ki időben. "Teljesen mindegy, hogy nyolc vagy épp hatmilliárd a Klik tartozása, a helyzet semmit nem javult. Nekem is van több olyan kollégám, akiknek az utazási költségét sem térítették meg, pedig az is a pedagógusbér része. Az állam, amely ellenőröket és etikai kódexet szabadít a tanárokra, még a saját törvényeit sem tartja be" - mondta.

A PDSZ-hez Budapestről is számos panasz érkezett az elmaradt fizetésekkel kapcsolatban, ezért a szakszervezet felkeresett egy fővárosi tankerületet, ahonnan azt a választ kapták, azért nem tudnak "törvény szabta kötelezettségeiknek eleget tenni, mert a Klik nem biztosít rá fedezetet". Állítólag a tankerület négy alkalommal is kért keretet a személyi jellegű kifizetésekre, ám egyszer sem kapott. A PDSZ szerint ez nemcsak hogy jogsértő, de a nevelő munka mindennapjait, a munkabékét is veszélybe sodorja a Klik által fenntartott intézményekben.

A szakszervezet ezért egy parlamenti vitanap megtartását kezdeményezte az állami fenntartó tevékenységével kapcsolatban, valamint Hanesz József Klik-elnöknek is levelet küldött, amelyben többek között a mammutszervezet jelenlegi tartozásállományáról, valamint a személyi kifizetésekről kérnek tájékoztatást. Mendrey lapunknak azt is elmondta: gondolkoznak azon, hogyan lehetne a Klik elnöke mellé egy csődbiztost (aki felügyelné a szervezet költéseit, a tartozások rendezését) állítani annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapokban ne a vezetők magas karácsonyi prémiumaira, hanem az elmaradt bérek kifizetésére szánják a pénzt.

Kérdéseinkkel kerestük a Kliket és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, tájékoztatásukra lapzártánkig hiába vártunk.

Az Ab dönthet az etikai kódexről

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) Országos Küldöttgyűlése 2015. november 14-én megtárgyalja a Kar etikai kódexét, mivel az ellentétes Magyarország Alaptörvényével - olvasható abban a levélben, amelyet Galló Istvánné, a PSZ elnöke küldött Horváth Péternek, az NPK vezetőjének. Gallóné szerint általános kötelező magatartási szabályt csak az Alaptörvény és az abban megjelölt, jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv által megalkotott jogszabály állapíthat meg, az NPK pedig nem rendelkezik ilyen hatáskörrel. A PSZ az Alkotmánybírósághoz fordult annak megállapítását kérve, hogy a köznevelési törvény az etikai kódex megalkotására vonatkozó rendelkezései alkotmánysértőek. Emellett azt kérik az NPK küldöttgyűlésének tagjaitól, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig semmiképp se fogadják el az etikai kódexet.

Forrás: Népszava