Két évvel meghosszabbították az új Nemzeti alaptanterv (Nat) megújításáért felelős miniszteri biztos, Hajnal Gabriella kinevezését – derült ki a június 28-ai Hivatalos Értesítőből. Hajnalt – aki az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ elnöke is – idén márciusban nevezték ki erre a posztra, megbízatása szeptember elsejéig szólt. A hosszabbítás értelmében viszont még 2021 szeptemberéig felügyelnie kell az új Nat bevezetésének előkészítését – olvasható a Népszavában.

 Korábban 2019 szeptembere volt a bevezetés céldátuma, ám tavaly októberben az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes elnöke, Pósán László elismerte: erre az időpontra biztos, hogy nem lesz bevezethető állapotban az új Nat. Hajnal Gabriella márciusi kinevezése után felvetődött a 2020. szeptemberi bevezetés, ám

a Pedagógusok Szakszervezete 100 éves évfordulója alkalmából rendezett március végi ünnepségen maga a miniszteri biztos ismertbe be lapunknak: a tavaly augusztusban nyilvánosságra hozott Nat-tervezet átdolgozása még tart, és még nincs olyan állapotban, hogy a szakmai, illetve a szélesebb nyilvánosság elé tárják. Az a szakértői csapat is csak ekkor kezdett összeállni, ami a bevezetéssel foglalkozni fog.

Az új Nat-tervezetet az Oktatás 2030 Munkacsoport dolgozta ki, Csépe Valéria akadémikus professzor vezetésével. A munka 2017 nyarán indult, a tervezetet tavaly augusztus végén tették közzé. Számos bírálat érte, szakmai szervezetek mellett a kormánytól is; a kabinet problémája egyebek mellett az volt, hogy „nem elég nemzeti”. 

  Az emberi Erőforrások Minisztériuma nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy csúszhat a Nat bevezetése. Megkeresésünkre közölték:

a miniszteri biztosi kinevezés időtartamának vége nem függ össze az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének dátumával, hiszen a hatálybalépéssel még nem fejeződnek be a Nat-tal kapcsolatos feladatok.

Hozzátették: jelenleg a szakértői bizottságokban folyik a munka, azt követően "újabb" nyilvános egyeztetések várhatóak.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!