Szakmai baklövésnek tartja a Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának elnöke azt, hogy hat éves kor után minden gyermeknek kötelező lenne iskolába mennie – írja az Infostart.

 Az eddigi gyakorlat az volt, hogy az óvodapedagógus állapítja meg, mikor iskolaérett egy gyerek. A köznevelésről szóló törvény módosítási javaslatában azonban most az olvasható, hogy a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. A Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának elnöke szerint ez szakmailag rossz döntés lenne.

A gyermekek nem egyformák, és egyéni elbírálás alá esik, hogy kinek lenne jobb, hogy hat éves kora után menjen, s kinek az, hogy egy évet még óvodában töltsön. Tehát szakmai baklövés lenne, hogyha mindenkit egységesítenénk"

– véli Verba Attiláné.

A tervezet szerint a szülő az iskolakezdés évében január 15-éig nyújthat be kérelmet arról, hogy a gyermek további egy évet az óvodában tölthessen. Erről a felmentést engedélyező szerv dönt. Ha az óvodás mégis erre éretlenül kerül iskolába, az a későbbi előremenetelére is rossz hatással van – hívta fel a figyelmet Verba Attiláné.

Egy csomó kudarc érheti ott a gyereket. Akár, hogy fáradékony, akár, hogy egy részképességben le van maradva, nem teljesen érti, hogy miről van szó. A feladattudata esetlegesen nem olyan. Tehát, ha valaki ezekben a dolgokban még éretlenebb a társainál, akkor hatalmas különbségekkel indul is már eleve, és ez az iskolába járás folyamán, ez a szakadék még csak nő

– magyarázta a PSZ munkatársa.

A tervezet módosítaná a kötelező óvodáztatást is, például

közigazgatási perben dőlne el, hogy valaki otthon marad-e egy plusz évet gyermekével.

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy egyre nagyobb az óvodapedagógus-hiány. "A statisztikák szerint az elkövetkezendő 5 évben a most pályán lévő, aktív óvodapedagógusok egyharmada fog elmenni nyugdíjba, itt aztán egy komoly létszámhiány fog jelentkezni, és nincs annyi utánpótlás, amennyi kellene" – fogalmazott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az InfoRádió megkeresésére azt írta, hogy 2010 óta 1200-zal több a szakember, és a nyári szünetben gyakoribbak az álláshirdetések. A tárca cáfolta azt az értesülést, hogy visszahoznák a középfokú óvodapedagógus-képzést.

Forrás: Infostart

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!