Az utóbbi három hónapban 1335 közfoglalkoztatottnak kínáltak egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára lehetőséget. A beérkező állásajánlatokra 950 álláskeresőt közvetítettek ki a kormányhivatalok, közülük 484 embert foglalkoztattak is – közölte a Magyar Idők megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Bár számos gazda panaszkodott arra, hogy a közfoglalkoztatás miatt nem találnak elegendő idénymunkást a szürethez és a betakarításhoz, most, hogy ennek szezonja lassan véget ér, az látszik, hogy a munkaadók alig éltek a közmunkások kiközvetítésének lehetőségével. Az utóbbi három hónapban 1335 közfoglalkoztatottnak kínáltak egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára lehetőséget – közölte a Magyar Idők megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. A beérkező állásajánlatokra 950 álláskeresőt közvetítettek ki a kormányhivatalok, közülük 484 embert foglalkoztattak is. A többiek esetében döntően egészségi problémák miatt hiúsult meg a foglalkoztatás. Egy esetben pedig a lehetőség indokolatlan visszautasítása miatt kizárták a közfoglalkoztatottat a programból, jogviszonyát is megszüntetve. Az állásajánlatok jellemzően egyszerű mezőgazdasági munkára, valamint egyszerű szolgáltatási és szállítási feladatokra érkeztek. Ezzel a lehetőséggel elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében éltek a munkaadók. Az egyszerűsített foglalkoztatásra országosan beérkezett ajánlatok 56 százaléka ebből a négy megyéből származott.

A törvény módosításával július közepe óta van lehetőségük a munkaadóknak arra, hogy az illetékes kormányhivatalnál jelezzék munkaerőigényüket és kérjék közfoglalkoztatottak közvetítését. Az érintett munkavállalók egyszerűsített foglalkoztatás részeként mezőgazdasági és turisztikai idénymunkát maximum 120 napig, alkalmi munkát pedig maximum kilencven nap időtartamban végezhetnek úgy, hogy annak leteltét követően a korábbi közfoglalkoztatotti jogviszonyukhoz visszatérve letölthessék a szerződésükből hátralévő idejüket. A felkínált idény-, illetve alkalmi munka indokolatlan visszautasítása esetén azonban az érintett három hónapra kizárható a közfoglalkoztatásból.

A Belügyminisztérium arra is emlékeztetett, hogy a háromhavi kitiltás nemcsak akkor alkalmazható, ha a közmunkás nem fogadja el a felkínált állást, vagy egyszerűsített foglalkoztatásban a munkát. A szankció akkor is életbe léptethető, ha az érintett álláskereső tanköteles gyermeke nem jár iskolába, vagy a munkavállalót szabálysértés elkövetéséért három hónapon belül jogerősen elmarasztalták, vagy ha nem teljesíti az esetlegesen önkormányzati rendeletben előírt rendezett lakókörnyezettel kapcsolatos kívánalmakat. És akkor is, ha a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással, vagy a munkaadó azonnal hatályú felmondásával szűnt meg.

Forrás: Magyar Idők