Egyre többen dolgoznak Németországban 65 éves koron túl is, és a korosztályban tíz év alatt megduplázódott az állásban lévők aránya - közölte Roderich Egeler, a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis elnöke.

Az alkalmazásban lévő 65-69 évesek aránya a 2005-ös hat százalékról 2014-re 14 százalékra emelkedett. Különösen nagy mértékben nőtt a 67 éves korig munkában maradók aránya.

A nyugdíjkorhatár fokozatos emelésének erre a jelenségre még nem volt hatása, mivel a hivatalos nyugdíjkorhatár jelenleg 65 év és négy hónap.

Az idős korú dolgozók arányának növekedésével együtt emelkedett a szükségben élők száma is. A Destatis adatai szerint a minimális nyugdíjellátásban részesülők száma 2003 és 2013 között duplájára, 500 ezerre emelkedett.

Németországnak 2013 végén 17 millió 65 év feletti lakosa volt. Az előrejelzések szerint a korosztály részaránya 2060-ig 33 százalékra emelkedik a mostani 21 százalékról. Az idős korosztálynak azonban nem csak munkába állási aktivitása, hanem politikai jelentősége is növekszik: már a 2013-as parlamenti választásokon a 60 év feletti korosztály tette ki a választói joggal rendelkezők bő egyharmadát és a részvételi arány körükben kimagaslóan nagy, 75 százalék volt.

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ