Még tavaly Novák Katalin Tusnádfürdőn jelentette be, hogy a nyugdíjas és a diákszövetkezetek mintájára segítenék vissza a munkaerőpiacra a kismamákat. Az államtitkár által kihirdetett nagy tervnek két hét múlva révbe kell érnie, de egyelőre nem árulnak el róla részleteket – írja a napi.hu.

 Lassan egy éve jelentette be Novák Katalin családügyi államtitkár a kisgyermeket nevelőknek kismama-szövetkezeteket, melyeken keresztül a szülőket segítenék a munka világába. Viszont azóta semmilyen jogszabály nem jelent meg arról, hogy ezt hogyan tervezik kivitelezni, sőt a tavaly nyári meglebegtetése óta a kormány nem is nagyon emlegeti a kismama-szövetkezetek ügyét

- írja cikkében a Népszava, amely feleleveníti, hogy utoljára csak Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára érintette a kérdést, amikor Ungár Péter LMP-s képviselő azt szerette volna megtudni: hogyan készíti elő az Emmi a kismama-szövetkezetek létrehozását.

kismama,

Azóta összesen annyi hír érkezett a projektről, hogy a kormány egy márciusi határozatában felszólította az igazságügyi tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetőjét, hogy 2019. június 30-ig készítsen előterjesztést a kismama-szövetkezetek bevezetéséről. A lap a tárcánál rákérdezett arra, hogy mi tudható az új rendszerről, de csak annyi választ kaptak, hogy

a kormány célja, hogy folyamatosan bővítse a gyermekes családokat és a nők foglalkoztatását segítő intézkedéseket. A családvédelmi akció júliusban és januárban induló támogatásai mellett ilyen lehetőség lehet a kismama-szövetkezet is, amely a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását segítheti. Ennek előkészítése folyamatban van.

Korábban ehhez képest azt mondta Novák Katalin, hogy a foglalkoztatási forma előnye az, hogy akár csak heti néhány órányi munkát is vállalhatnak a kisgyerekes édesanyák. Azt is mondták, hogy a minta a nyugdíjas szövetkezetek rendszere lenne: itt a munkáltatók egy köztes fél beiktatásával mentesültek az adóterhek nagy részétől és csak 15 százaléknyi szja-t kellett fizetniük az idős dolgozók után. Bár tavaly a rendszer épp kezdett felpörögni tavaly, és milliárdok jutottak az időseknek, végül az egész rendszert maga a kormány tette okafogyottá, amikor a nyugdíjasok foglalkoztatásánál egyetemlegesen bevezette a 15 százalékos kulcsot. Most az a kérdés, hogy a kismamák esetében van-e értelme egy közvetítőnek.

Forrás: napi.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ