A kormány álláspontja ellenére továbbra is veszélyben van a nyugdíjrendszer, 2060-ban 1,3 dolgozó fog eltartani egy nyugdíjast - hangzott el a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferenciáján. Szükséges válasz a helyzetre nemcsak a megtakarítások népszerűsítése, hanem a társadalombiztosítási rendszer teljes reformja.

Dr. Farkas András, a Consequit Pénzügyi Tanácsadó és Biztosításközvetítő Zrt. értékesítési vezérigazgatója szerint három szempont miatt kötelező nyugdíjbiztosítást kötni:

  • Ésszerűség: az 1952-57-es időszakban születtek sokan, és ők is szültek sokan, ezért most egy demográfiai cunami közeleg. 15 éven belül halálhörgést fog hallatni a magyar nyugdíjrendszer. A befizetések mértéke és a befizetők száma csökken, a kivándorlók száma nő, ezért a nyugdíjak radikálisan csökkenni fognak.
  • Erkölcs: nem előnyös az, ha az ember idős korában a gyermekei nyakába varrja magát.
  • Törvény: nemcsak a szülők kötelesek eltartani gyerekeiket, hanem a gyerekek is kötelesek eltartani idős szüleiket a PTK rendelkezése szerint. Ha az embernek nincs gyermeke, a távoli rokonok kötelesek gondoskodni róla, akár részben, akár egészben. Az eltartó jövedelme felét is elérheti a tartási kötelezettség.

A panelbeszélgetésen

  • Juhos András, az Uniqa Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese egyetértett azzal, hogy javulni fognak a foglalkoztatási adatok, de alapvető változást ez nem fog jelenteni a nyugdíjrendszer stabilitását illetően. Egy nyugdíjasra 1,3 eltartó fog jutni 2060-ban.
  • Kovács Erzsébet, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint is a társadalombiztosítási befizetések mértéke csökkent a teljes állományt nézve, hibás szerinte az is, hogy nem képeznek a befizetésekből tartalékokat, itt a svéd mintát ajánlotta példának. Szerint fontos az is, hogy a foglalkoztatottságot pénzben is mérjük, ne csak időben, valamint az is fontos a nyugdíjrendszer stabilitásának szempontjából, hogy az ember nyugdíj mellett is dolgozhasson.
  • Dr. Matits Ágnes nyugdíjszakértő úgy látja, hogy nem várható a rendszer összeomlása, viszont a fenntarthatóság érdekében meg kell reformálni a működését. A társadalom többségének kizárólag a társadalombiztosításból származik a nyugdíja, és nincs lehetősége tisztán megtakarítás-alapú rendszerre váltani, ezért fontos, hogy a rendszer fenntartható maradjon, hisz jelenleg a nyugdíjasok 90%-a pusztán ebből él. A tartási kötelezettség sem segít ezen. Szerinte hosszú távon nem lehet bízni a pénzügyi piacokban, inkább a társadalmi felelősségvállalásban kell hinni. Elsősorban az általános szemléleten kell változtatni: az kell, hogy az emberek elhiggyék, hogy közük van ahhoz, hogy lesz-e nyugdíjuk. Szerinte az is fontos, hogy olyan megtakarítási termékek szülessenek, amelyek üzemeltetéséhez nem kell szaktudás, ellentétben egy nyugdíjbiztosítással, ahol az ügyfél felelős a portfólió összeállításáért.
  • Dr. Kovács Erzsébet szerint a nők fizetését emelni kell, mivel ők tovább élnek, több pénzre van szükségük, viszont kevesebb pénzből eleve kevesebb járulékot tudnak fizetni, így nyugdíjuk is kevesebb lesz. Farkas András szerint a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazás nők esetében komplikált, mivel sokan nemcsak dolgoztak, hanem gyereket is nevelnek egyszerre.
  • Juhos András szerint vannak olyan pénzügyi sztereotípiák, amelyek miatt az emberek nem kötnek nyugdíjbiztosítást, elsősorban ezeknek eltörlése végett a társadalmi gondolkodás reformálása is szükséges, Ausztriában például a gimnazisták is tudják, hogy fontos a nyugdíjbiztosítás elindítása.
  • Szó volt ezen kívül a migrációról is: mivel rengetegen hagyják el az országot (első hullámban orvosok, ma már sokan mások), a kérdéskör orvoslására olyan ötleteket is hallani, hogy a külföldi bevételekből is itthon kellene járulékot fizetni.

Forrás: Portfolio