Az EPP frakcióvezetőjétől azt kérik, tartsa nyomás alatt Orbánt az Akadémia ügyében, hátha ebben is meghátrál, mint a közigazgatási bíróságok és a reklámadó esetében – írja a Népszava.

 Ez a nyílt levél egy segélykiáltás

- így indul az az üzenet, mellyel Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének segítségét kérik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudósai. A levél leírja, hogy éppen az alkotmányosságot és a demokratikus elveket letaposó módon, törvénnyel készül saját ízlésére szabni a kormány a magyar tudományos szcénát.

A nemrég benyújtott törvényjavaslat szerint - mint azt a levél ismerteti - a kutatóhálózatok egy félig a kormány embereiből álló testület irányítása alá kerülnek, ami fölött egy teljességgel Orbán Viktor által kinevezett tagokból álló bizottság is lenne. Az új szervezet pedig kompenzáció nélkül használhatná az Akadémia ingatlanjait és felszereléseit. A nyílt levél kitér arra is, hogy már egy éve hiába küzd függetlenségéért az MTA, majd azt kéri a frakcióvezetőtől:

ha már Orbán mégis az EPP-ben tartaná a Fideszt, akkor tartsa őt nyomás alatt Weber az akadémiai szabadság kérdésében is.

Más területeken úgyis meghátrált már a kedvükért a magyar kormánypárt, így például a közigazgatási bíróságok ügyében, és a reklámadót is eltörölték nemrég (a „gazdaságvédelmi akcióterv” jelszó mögé rejtve a lépést).

A közösségi médiában terjedő levelet az MTA rendes tagja, Kertész János fizikus fogalmazta meg, és csütörtök estig írhatják azt alá az Akadémikusok. Utána petíció-jelleggel lehet csatlakozni hozzá.

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!