Igaza van tényszerűen Orbán Viktornak, de büszkeségre nincs semmi oka - válaszolta a Népszava kérdésére Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke arra reagált, hogy a miniszterelnök szombati beszéde szerint több évtized kényszerszünet után mára újraéledt az egyházi iskolarendszer.

Mendrey szerint ebben nagyobb szerepe van Orbánnak és a kabinetjének, mint magának az egyházaknak. Az elnök a kötelező hittanoktatást hozta fel példának, amely ellen az iskolák vezetői is tiltakoztak. Egyházi iskolákba, vagy meggyőződésből, vagy a „KLIK-es iskoláknál" magasabb színvonal miatt íratják be a gyerekeket – folytatta Mendrey, aki hozzátette: ennek oka, hogy az egyházi iskolák megkapják az állami támogatásokat és az egyháziakat is, úgynevezett dupla finanszírozási rendszerben. A PDSZ elnöke utalt arra, hogy kormányoldali forrásokból úgy értesült, az egyházi iskolákat „elitiskolákként" akarja megjeleníteni a kabinet, az állami oktatás rovására.

Nagyon sok olyan gimnáziumot kaptak meg az egyházak 1990 óta az egyházi törvénynek köszönhetően, amelyekhez addig semmi közük sem volt – hangsúlyozta Szüdi János. Az oktatási szakértő egyetértett Mendrey Lászlóval, hiszen szerinte is azért ennyire fontosak Orbánéknak az egyházi iskolák, mert innen várják azt az utánpótlást, akik majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elvégzése után megbízható szakemberei lesznek a kormánynak.

Orbán Viktor szombaton, Kunszentmiklóson a református templomban a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános iskola felújítása alkalmából tartott avatóünnepségen hangsúlyozta: 2010-ben, a nemzeti kormány hivatalba lépésének évében Magyarországon az óvodától a középiskoláig 119 ezer fiatal tanult egyházi iskolában, akiknek a száma 2014-re már 195 ezerre nőtt. Emlékeztetett: az egyházi iskolarendszer, „az első bencés iskolától kezdve a protestáns kollégiumokon át a mai oktatási intézményekig annyi jó magyart és jó szakembert, tudóst, papot, lelkipásztort, katonát, édesanyát és édesapát adott a nemzetnek". A miniszterelnök szerint, amit az egyház tenni tud a szegények, az elesettek, a betegek gondozásában, az ifjúság nevelésében, a magyar kultúra, s azon belül a magyar nyelv őrzésében és ápolásában, arra a XXI. századi magyarságnak legalább annyira szüksége van, mint elődeinknek volt. A mai zilált Európáról nem is beszélve - fűzte hozzá.

Forrás: Népszava