A kisgyerekes családokat támogatja a utóbbi időben bevezetett számos intézkedés. A cél, hogy egyre többen döntsenek a családalapítás mellett. De sokan még így is féltik az állásukat: mi lesz, ha nem lesz hova visszammeni a szülés után? – olvasható a Pénzcentrumon.


   Egyre több intézkedés segíti a családalapítást Magyarországon. Közben még mindig sokan félnek attól, mi lesz a munkahelyükkel, ha szülni mennek, hogy fogadják ezt a főnökök, mit lehet kezdeni egy influenzás gyerekkel. Amerikában egy új civil kezdeményezés segíti a kismamákat ezekben a kérdésekben - ez jó példa lehet a magyar szülők és munkaadók számára is.

   Novák Katalin család -és ifjúságügyért felelős államtitkár a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület rendezvényén a napokban ismét megerősítette: a jövő évtől bővülnek a családi adókedvezmények, négy éven keresztül felmenő rendszerben emelik a családi adókedvezmény összegét, ami azt jelenti, hogy 2019-re a jelenlegi kétszeresére emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye. Jelenleg gyermekenként 10 ezer forint a kétgyermekes családi adókedvezmény, amely 2019-re gyermekenként 20 ezer forintra emelkedik.

Ugyancsak biztos, hogy a jövő évtől a kisgyermekes anyák akár már gyermekük féléves korától igénybe vehetik a gyed extrát, azaz úgy mehetnek vissza a munkaerőpiacra, hogy nem kell elesniük az őket megillető anyasági támogatástól - mondta el Novák Katalin.

   Emellett folyamatosan igyekeznek új munkavállalási lehetőségeket teremteni az anyák számára. A legnagyobb segítség ezen a téren az lenne, ha több részmunkaidős, akár otthonról távmunkában végezhető állás lenne Magyarországon.

   Folytatódnak a bölcsődeépítések, és egyre több az óvodai férőhely is. Bár még mindig sok védőnő azt tanácsolja a kismamáknak, hogy már azelőtt kezdjen várólistázni, mielőtt a gyerek elérné a kötelező óvodás kort.

Van, akinek így sem könnyű

Miközben egyre több intézkedés segíti a gyermekvállalást, addig sok anyakorú vagy családos munkavállalónak nehéz dolga akad, amikor állást keres. A fő kérdés ilyenkor az, hogy az adott cég hogyan viszonyul a gyermekvállaláshoz, mennyire örülnek, ha valaki 2-3 évet otthon tölt a kicsivel.

   Mivel hivatalosan senkitől nem kérdezhetik meg egy állásinterjún, mikor szeretne gyereket, meddig maradna vele otthon, és később sem feltétlenül derül ki, hogyan gondolkodik a cég például a félállásban való tevékenykedésről. Vagy éppen arról mennyire kezeli rugalmasan a munkaadó, ha a gyerek betegsége miatt valakinek rendkívüli szabadságot kell kivennie, ezért sok magyar munkavállaló akkor kerül szorult helyzetbe emiatt, amikor már aligha változtathat a dolgokon.

Ez a jó ötlet sokak életét megkönnyíthetné itthon is

Ehhez hasonlóan az Amerikai Egyesült Államokban is sok az olyan eset, amikor egy anya nem tudja, mire számítson, amikor elkezd dolgozni valahol: vajon a karrierje végét jelenti-e majd, ha szülni megy. Erre válaszul született egy közösségi kezdeményezés, egy honlapon gyűjtik össze az anyasági szabadsággal kapcsolatos tapasztalataikat - melyik cég hogyan támogatja őket, vagy hogyan nem. Amerikában nincs a hazaihoz hasonló rendszerű fizetett eltáv, ott csak a munkáltatón múlik, mennyi időre fizet.

   A Maternity Leave Resource Center egy civilek által létrehozott adatbázis, amelyben egyelőre 550 cégről lehet információt szerezni azzal kapcsolatban, hogy állnak hozzá a családalapítás, a szülési szabadság kérdéseihez. Például, hogy dolgozhat-e valaki otthonról részmukaidőben kisgyerek mellől, vagy mennyi fizetett szülési szabadság jár neki. Ez várhatóan egyrészt átláthatóbbá teszi majd a cégek gyermekvállalással kapcsolatos álláspontját, másrészt pedig ösztönzően hathat majd a munkaadókra, hogy ők is minél job színben tűnjenek fel a munkavállalók előtt.

   A cégek összehasonlításából egyébként kiderül, hogy a Bill & Melinda Gates Alapítvány és a Netflix biztosítja adja a leghosszabb fizetett szülési szabadságot az amerikai nők számára: ennek hossza akár egy év is lehet. Az Adobe pedig például 26 hetes távollétet finanszíroz a szülőknek.

Forrás: Pénzcentrum