2018-ban a magyar dolgozók 7,3 százaléka számított ideiglenesen alkalmazott munkaerőnek, ez körül-belül 330 000 munkavállalót jelent. Nekik gyakorlatilag, határozott idejű munkaszerződésük okán meg vannak számlálva a napjaik, hiszen ha lejár a kontraktus, könnyen lehet, hogy örökre elveszítik addig végzet munkájuk – írja a Pénzcentrum.

2018-ban az EU munkavállalóinak 14,1 százaléka dolgozott ideiglenes alkalmazottként, azaz volt határozott időre szóló szerződése - derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. 2017-hez képest egyébként ez az arány 0,3 százalékkal csökkent.

A statisztikákból kiolvasható, hogy meghatározott időre szóló szerződéssel Spanyolországban dolgoznak a legtöbben, itt átlagosan négyből több mint 1 alkalmazott így van bejelentve. Az összesített EU listán a spanyolokat Lengyelország követi, ott a dolgozók 24,3 százaléka számít ideiglenes alkalmazottnak, míg a dobogó harmadik fokát Portugália viszi 22 százalékos aránnyal. 

Ideiglenesen foglalkoztatott munkaerő aránya az összes foglalkoztatotthoz képest az eu választott országaiban (2018, 15-64)

Magyarország az összesített lista 7. helyén áll hátulról, nálunk ugyanis csupán a 15-64 éves korosztályból 7,3 százaléknyian dolgoznak határozott idejű szerződéssel, míg az EU átlag 14,1 százalék.

A statisztikákból az is kiderült, hogy ideiglenesen foglalkoztatott alkalmazott Romániában van a legkevesebb, ott ugyanis csupán a munkavállalók 1,1 százaléka van így foglalkoztatva.

De ugyancsak nem éri el ez az arányszám az 5 százalékot Bulgáriában, Észtországban, Lettországban és Litvániában sem. Sőt az Egyesült Királyságban is csupán 5,4 százaléknyian voltak 2018-ban határozott idejű szerződéssel ellátva.

Sokan élnek bizonytalan helyzetben

Ha az ideiglenes alkalmazottak arányát hozzáillesztjük a hazai foglalkoztatási adatokhoz, akkor azt látjuk, hogy a mintegy 4,4 millió hazai munkavállaló 7,3 százaléka ideiglenesen volt foglalkoztatva 2018-ban, ez körülbelül 330 000 dolgozót jelent országszerte.

Ez egyben azt is jelenti, hogy nagyjából ennyi dolgozó kényetlen szerződéstől szerződésig számolnia a munkájával, illetve azt, hogy ennyi ember munkája gyakorlatilag bármikor (amikor lejár a szerződésben foglalat határozott idő) megszűnhet örökre.

Forrás: Pénzcentrum