Nem feltétlenül csökken a betöltetlen háziorvosi praxisok száma azzal, hogy egy orvos a most megnyert, több millió forintos letelepedési támogatásnak köszönhetően betölt egy eddig üres körzetet. Van ugyanis olyan szakember, aki a felkínált pénz miatt korábbi betegeit hagyja el – értesült a Magyar Nemzet. A pályázók száma ráadásul nagyon alacsony, aminek egyik oka információink szerint a több hónapnyi, körülményes ügyintézés.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által meghirdetett, szabadon felhasználható letelepedési támogatás olyanokat is ösztönzött, akik már háziorvosként dolgoznak, ám a megnyerhető milliók miatt most otthagyják eddigi betegeiket, és egy tartósan betöltetlen praxisban vállalnak munkát – értesült lapunk egy háziorvostól. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a kiosztott milliók nem csökkentik majd az üres körzetek számát, hiszen az eddig is praktizáló orvos úgy tölt be egy üres körzetet, hogy korábbi pácienseit hagyja orvos nélkül. Lapunknak egy neve elhallgatását kérő orvos arról beszélt, jelenlegi munkahelyén még nem tudják, hogy pályázatát befogadták, és ha nyer, el fog menni, hiszen tízmillió forintot kap azért, hogy egy betöltetlen körzetben dolgozzon. Arról, hogy mire költi majd az összeget, nem akart nyilatkozni.

Fojtogat a bürokrácia

De nem csak ez okozza a problémát a pályázatokkal kapcsolatban. Magyar László, az egyik nyertes háziorvos lapunknak arról beszélt, a bürokráciai útvesztői miatt hónapokig tart összeállítani a pályázati anyagot, ez pedig sokakat eltántorít attól. A pályázat célja, hogy csökkentse a tartósan betöltetlen praxisok számát, de a jelenlegi rendszer miatt az utolsó hetekben szinte reménytelen pályázni – mondta.

– Ide-oda kellett szaladgálni az önkormányzat, az ÁNTSZ és az OEP között, így 3–5 hónap is elszalad, mire mindent sikerül összeszedni – fejtette ki Magyar László. A nyolcmillió forintos letelepedési támogatást nyert szakember Mezőberény négy éve betöltetlen körzetében vállal majd munkát. Érdekesség, hogy az orvos eddig is itt dolgozott helyettesítőként. Mint mondta, esetében a praxisjogot az önkormányzattól ingyen kapja, a pályázati pénzből pedig magát az ingatlant szeretné megvásárolni, ahol majd rendelni fog.

Papíron is csak a fele

A 750 millió forintos támogatási keret több mint fele valószínűleg kihasználatlan marad, a nyilvánosságra hozott adatok szerint ugyanis eddig 43 pályázat érkezett be az OEP-hez, ebből 29 a praxisjog vásárlásának támogatására, 14 pedig a letelepedési támogatásra vonatkozik. Eszerint, ha maximális támogatási összegekkel számolunk is legfeljebb 300 millió forint fogy el.

A kiírás szerint aki legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi praxist vállal, hatmillió forintot kaphat. Hétmillió forint jár annak, aki két éve betöltetlen praxist nyer el, 36 hónapja üres körzetnél nyolc-, míg legalább 48 hónapja betöltetlen szolgálat esetében kilencmillió forintot kap a nyertes orvos. Aki legalább 60 hónapja üres praxisban vállal munkát, annak tízmillió forint adható. Praxisjog vásárlására maximum négymillió forint igényelhető.

A közpénzekből finanszírozott pályázatok eredményét nyilvánosságra hozó honlapról azonban megtudtuk, az elérhetőnél jóval alacsonyabb összeget igényeltek az orvosok. Az adatok szerint tegnapig 29 pályázatot fogadtak be, a többi (legalább 14) valószínűleg még hiánypótlásra szorul. Eddig mindössze hat pályázat nyert 6 és 10 millió forint közötti letelepedési támogatást és összesen tíz pályázó orvos 1,5 és 4 millió forint közötti praxisjog-vásárlási támogatást kap. Az elbírálásra váró pályázatok közül 8 orvos a 4 millió forintos praxisjog-vásárlási támogatásra pályázott, és mindössze egy 2,8, valamint három 10 milliós letelepedés pályázatot találtunk.

15 százalékos siker

Ez azért is komoly probléma, mert a tartósan betöltetlen háziorvosi szolgálatokról vezetett  aktuális, nyilvános lista szerint 238 körzetben volna szükség háziorvosra, vagyis legfeljebb a jelenleg orvos nélkül működő körzetek 15 százalékát tudják feltölteni. Júliusban még csak 231 betöltetlen körzet volt, vagyis hónapról hónapra bővül a lista. A legnehezebb helyzetben idén Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, ahol negyven praxis betöltetlen, az országban ugyanakkor akadnak olyan települések is, ahol már tíz éve nincs háziorvosi ellátás, a fővárosban azonban például csak nyolc körzet betöltetlen.

Kerestük az OEP-et, hogy eddig hány pályázatot bíráltak el, s közülük mennyi nyert, illetve pontosan hány forintot kapnak majd a háziorvosok, de Fülöp László, az OEP szóvivője lapunkat arról tájékoztatta, egyelőre nem adnak információt a sajtónak. Mint mondta, a pályázatok benyújtásának határideje október 31-e, ezt követően legalább egy hét, míg összesítenek, és nyilvánosságra hozzák a nyertesek neveit, az elnyert támogatások összegét. Arra a kérdésre, hogy melyek azok a körzetek, ahol az elbírált pályázatok alapján biztosan lesz háziorvos, s ezek mióta voltak betöltetlenek, nem kaptunk választ.

Forrás: Magyar Nemzet