Közel 50 roma nőnek biztosított munkát a megyében a Nő az esély program. A Somogy Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mintegy 200 millió forintos támogatásból valósította meg a projektet, amelynek az volt a célja, hogy képzéssel esélyt teremtsen és lehetőséget adjon a 18 és 55 év közötti roma nők foglalkoztatására - olvasható a somogytv.hu oldalán.

Sárközi Lilla és Hunyadi Zsoltné is a programnak köszönhetően jutott álláshoz. Mint mondják: enélkül talán még most is munkanélküliek lennének.

Sárközi Lilla:
- Én pályakezdő voltam, amikor elkezdtem dolgozni, úgyhogy frissen az iskolapadból kikerültem és hál istennek volt egy ilyen lehetőségem, amivel éltem is.
- Mit gondolsz a program nélkül el tudtál volna helyezkedni?
- Nem.

Hunyadi Zsoltné:
- Nem mindegy, hogy az ember tényleg tudja azt, hogy napi szinten tud menni dolgozni, és annak van hozama.

Sikerrel zárult a Nő az esély program Somogyban, amelynek keretében oktatásban is részesültek a résztvevők, hogy megfelelő szakmai alapokkal rendelkezzenek a munkavállaláshoz. Összesen 63 roma nő végezte el a képzéseket, és közel 50-en ténylegesen el is tudtak helyezkedni 11 feladat-ellátási helyen. Zömében gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelőként, valamint szociális ápolóként dolgoznak.

Tóth Norbert, igazgató, SZGYF Somogy Megyei Kirendeltség:
- Ez a projekt ezt a célcsoportot célozta meg hogy segítsük a roma embereket, elsősorban a nőket a munkaerőpiacra visszacsábítani, illetve elhelyezni.

A program a roma nőkön kívül közvetve a roma családoknak is segített, hiszen azzal, hogy a nőket munkához juttatta, a követendő családi mintákat is erősítette - teszi hozzá Tóth Norbert. A program ráadásul olyan jó eredményekkel zárult, hogy készül a következő roma felzárkóztatási és esélyteremtési projekt is.

Tóth Norbert, igazgató, SZGYF Somogy Megyei Kirendeltség:
- Ez egy másféle gondolkodásmód lesz, hiszen a munkával tanulják meg ezt a szakmát, tehát ott a helyszínen a feladat-ellátási helyen tanulják meg a foglalkozás közben a szakmát, tehát ahogy a hazai szakképzésünk is ezt a paradigmaváltást megtette, hogy a műhelyekben tanulják meg a szakmát és nem az iskolapadban, ez várható a jövő évben.

A Nő az esély programhoz a Somogy Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közel 200 millió forintos európai támogatást nyert el. Országos szinten összesen 250 fő foglalkoztatása valósult meg a projektkeretében, így Somogy megye teljesítette a legsikeresebben a célkitűzéseket.

Forrás: somogytv.hu