Sándor Mária, a fekete ruhás nővér, a hazai egészségügy helyzetének élő szobra, Debrecenben járt. Cívishír-interjú.

Cívishír: Az egészségügyi dolgozók bérének rendezésétől még nem lesz kellemes kórházban feküdni, de az ott-tartózkodás minősége javulhat. Hogyan?
Az ellátás úgy javulhatna, ha több nővér lenne, ahhoz pedig béremelés kell. A magyar egészségügyi helyzet jelenlegi állapotban és a jelen körülmények között csak így tud javulni, ha béremelés lesz. Mert a nővérek elmennek, nincsenek orvosok. Ezért a pénzért felelősségteljes munkát nem vállalnak. Azt szoktuk mondani, ez nem bérharc, ez a beteg ember ellátásáért folyó küzdelem. Nincs, aki ellása őket. Jobb ellátás akkor lesz, ha több ember kerül be a rendszerbe.

Cívishír: Egészségügyi dolgozó a takarító és a szerelő, na meg élet-halál ura néha a portás is. Őket is képviseli, amikor utcára megy?
Abszolút. Úgy hívjuk, háttér személyzet, tehát a műszakisok, sterilizálók, mosodai dolgozók, konyhások, adminisztrációs munkát végzők... – az elmúlt években minimális béremelést kaptak nővérek és orvosok. Ebből ők teljesen kimaradtak. Nekik 2007 óta nem emelték a fizetésüket. Kicsikért harcolunk...

Cívishír: Elhagyta a koraszülöttosztályt. Tudja, hogyan oldották meg ott az Ön hiányát? Gondol olykor a kicsikre?
Olykor bemegyek a kórházba a kolléganőimhez, mert nagyon hiányoznak. Amikor eljöttem, négy új kolléganőt vettek fel az osztályra, de ők már nem dolgoznak ott. Egy-két hónap után kihullanak, mert azt mondják, ennyi pénzért ennyit nem dolgoznak. Ez egy koraszülött intenzív osztály – nagyon nagy a nővérhiány, nem csak nálunk, az egészségügy minden területén. 

Cívishír: Főként fiatalok hullanak ki?
Az idősek azért, mert nyugdíjba mennek, a fiatalok azért, mert ennyi munkát ennyi pénzért nem vállalnak. Mindkét oldalról nagy a fluktáció.

Cívishír: Skandináviában az ön szaktudásáért, tapasztalatáért némi túlzással egy lazacmezőt vagy egy komplett fjordot adnának. Sose fordult meg a fejében, hogy elhagyja az országot?
Megfordult, de a családom miatt nem tehetem. Idős szülei vannak a férjemnek, nincs, aki ápolja őket. A legtöbb nővér azért marad itthon, mert nem biztosak a szüleik ellátásában. Nekem nincsenek szüleim, de a férjemnek igen.

Cívishír: Sándor Mária és Társai hangja elér ugyan az Országházig?
El fog érni! Sándor Mária és Társai megalapította Magyarország Magyar Egészségügyért Civil Társaságot, és az a szándékunk, hogy magyar embereket, a civil társadalmat állítsuk föl, mert maga az egészségügyi vezetés kevés ahhoz, hogy rendbe tegye a magyar egészségügyet. A biztonságos betegellátásért, maguknak a betegeknek, a magyar állampolgárok kell megmozdulni. És hiszem, hogy el fog érni hangunk a parlamentig. 

Forrás: szabolcsihir.hu