A Vasas Szakszervezeti Szövetség egyik pápai alapszervezete 2018-ban alakult meg a cégnél 20 alapító taggal, jelenleg 140 taggal rendelkezik az alapszervezet – írja az infopapa.hu.

Zsédenyi Pétertől, aKárpit Vasas Alapszervezet titkárától megtudtuk,városunkban összesen három Vasas alapszervezet működik, akik között folyamatos a kapcsolat. A Kárpit Vasas Alapszervezet a legnagyobb pápai autóipari beszállító cégnél működik, jelenleg közel 140 taggal rendelkezik az alapszervezet, ami már egy jelentős tagságot jelent, ugyanakkor Zsédenyi Péter szerint további bővülésre van szükség. - Célkitűzésünk a munkavállalói csoport minél nagyobb táborát magunk mellé állítani és így nagyobb nyomást gyakorolni a közös érdekeink elérése érdekében a munkáltatóra. Minél nagyobb a támogatottságunk, annál nagyobb eséllyel indulunk a bérharcba. A szakszervezet ereje a támogatottságon múlik. Minél többen csatlakoznak hozzánk, annál erősebbek vagyunk - hangsúlyozta a titkár.

Szerinte mind a mai napig megvan a dolgozók egy részében a félelem, hogy ha szakszervezeti taggá válnak, akkor az hátrányosan érintheti őket, pedig ezt törvény tiltja. A másik visszatartó erő szerinte az, hogy sokan csalódtak a korábbi szakszervezeti mozgalomban, ám szerinte „ez már nem az a szakszervezet, ez már az új alapokon nyugvó érdekképviselet”. Y és Z generáció szinte egyáltalán nem hallott a szakszervezeti tevékenységekről, így ezeknek a generációknak az alapoktól kell felépíteni a csatlakozási szándékot - magyarázza Zsédenyi Péter.

- Célkitűzéseink között szerepel a teljes egyenlő bánásmód, családbarát és élhető munkahely megvalósítása. Fontos dolog a megfelelő bérezés és egyéb juttatások kérdése is. Szakszervezeti érdek a munkavállalókkal egyetértésben a nyugati bérszínvonal elérése.

Ezen ügyekben a munkáltatóval több alkalommal tárgyalásokat folytattunk és a megvalósítás irányába közösen lépéseket tettünk, de kollektív szerződés megkötését is tervezzük, melyben a munkavállalók érdekeit fogjuk szem előtt tartani - mondta el a titkár hozzátéve, az alapszervezett több megmozduláson is részt vett az elmúlt időszakban.

- Fontos dolognak tartjuk az üzemi tanács létrehozását és a dolgozói érdekek minél szélesebb palettán történő képviseletét. Szakszervezeti joggal élve megkezdtük az üzemi tanács választás megszervezését és ennek következményeként 2019.05.10.-én megalakult a választási bizottság. A választási bizottságban egyenlő arányban vesznek részt a szakszervezeti tagok és a nem tagok, így a demokrácia és a pártatlanság teljes mértékben megvalósul. Az üzemi tanács tagságának összetételénél nagyon fontos, hogy a szakszervezet döntő többségben képviseltesse magát, így valósul meg a teljes törvényes érdekképviselet

- tudtuk meg Zsédenyi Pétertől.

A közelgő uniós választások kapcsán a titkár elmondta, csatlakozva a Magyar Szakszervezeti Szövetség felhíváshoz, arra fogják kérni a cég munkavállalóit, hogy a május végi EP választáson vegyenek részt és arra szavazzanak, aki szerintük legjobban fogja képviselni a dolgozói érdekeket az Európai Parlamentben.

Forrás: infopapa.hu

 


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ