A magyar gazdaság profitálhat a menekültekből a Magyar Tudományos Akadémia kutatói szerint. Azt ajánlják a kormánynak, hogy segítse a bevándorlók letelepedését. Az MTA a Belügyminisztérium kérésére bővítette ki migrációs kutatásait, a munkában földrajztudósok, kisebbségkutatók, jogászok, közgazdászok vettek részt.

„Ma már amerikai tanulmányok jelentek meg arról, hogy a szír válságnak az egyik kiváltó oka egy hároméves aszály volt, amikor tönkrementek a szír parasztok, farmerek" – a köztársasági elnök már szeptemberben a klímaváltozással magyarázta a tömeges migrációt. Ugyanerre jutott a Magyar Tudományos Akadémia munkacsoportja is.

„Az tény, hogy 2006 és 2015 között jelentős száradás volt megfigyelhető, mezőgazdasági   katasztrófa, élelmiszer-ellátási problémák és ezzel összefüggésben sok százezernyi falusi özönlése, most Szíriára összpontosítok elsősorban, lepte el a nagyvárosokat, ahol ez a munkáját elvesztő, kétségbeesett paraszti tömeg is hozzájárulhatott ahhoz az elkeseredéshez, amelynek más gyökerei, politikai jellegű okai is lehettek" – mondta Kocsis Károly, a migrációs munkacsoport tagja.

Fekete-Afrikában, a Szaharától délre fekvő országokban a globális felmelegedés gyorsabban okoz elsivatagosodást, mint amire a kutatók számítottak.

„Nagyon nehéz átkelni a Szaharán vagy megkerülni a Szaharát, mégis ez a folyamat szintén megindult azért, mert ott a terület eltartó képessége sokkal hamarabb omlott össze, mint amit a Közel-Keleten láttunk legalább 10-15 évvel ezelőtt. Ne felejtsük el azokat a képeket, amelyeket a kilencvenes években láttunk már a szomjan halt állatokról vagy a szomjúságról a szubszaharai Afrikában" – vélekedett Török Ádám, az MTA főtitkára.

A bevándorlási hivatal főigazgatója arra készül, hogy a migráció nem ér véget egyhamar. „Azért ne legyen illúziónk, az Európába irányuló vándorlási folyamat nem fog megállni, sőt nagyon sokan azt prognosztizálják, hogy súlyosabb kihívásokkal kell vagy lehet majd szembesülni az elkövetkezendő időben" – mondta Végh Zsuzsanna.

Az MTA munkacsoportja szerint a menekültekből Magyarország gazdasága profitálhat, mert egyes ágazatokban enyhíthetik a munkaerőhiányt. Ezért a Magyar Tudományos Akadémia kutatói azt ajánlják a kormánynak, hogy segítse a bevándorlók letelepedését.