Autójukkal kapcsolatos ügyintézési feladatuk lehet az Ausztriában dolgozóknak, attól függően, hogy hol rendelkeznek állandó és hol ideiglenes lakcímmel. S az is számít, hol van a tényleges életviteli központjuk. Ezt akár ellenőrizhetik is - írja a kisalfold.hu.


„A lakóhelyemtől háromszáz kilométerre, Karintiában dolgozom főállásban. Tíz nap munka után négy szabadnapot kapok – ez a munkarendem. Ideiglenes lakcímre vagyok bejelentve Ausztriában. Magyarországon van az állandó lakcímem. Itthon egy kft. ügyvezetője vagyok, ami pillanatnyilag alvó cég. Azt lenne jó tudnom, hogy meddig használhatom a magyar rendszámot az autómon az ideiglenes lakcímemmel? S mi a feltétele az osztrák rendszám kiváltásának? Tulajdonképpen arra vagyok kíváncsi, hogy mivel jelenleg főállású alkalmazott vagyok az osztrákoknál, ideiglenes lakcímre bejelentve a lakóhelyemtől háromszáz kilométerre, ezért használhatom-e tartósan a magyar rendszámot úgy, mint például a határhoz közelebb dolgozó, Magyarországról naponta ingázó munkavállalók?" – írta olvasónk IngáZóna mellékletünk e-mail-címére.

Egy hónap türelem

   Szakértőink azt tanácsolják, hogy ilyen esetekben a határon túl dolgozók a Magyarország ausztriai nagykövetségének honlapján (http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/AT/hu/Konzuliinfo/elni_dolgozni_ausztriaban.htm) található információkat olvassák el.

   A magyar rendszámú gépjárművek ausztriai használatáról is tájékoztatást adnak ugyanis. Eszerint, ha a külföldi állampolgár állandó lakcímmel (Hauptwohnsitz) rendelkezik Ausztriában, akkor egy hónap elteltével külföldi rendszámú gépjárművét forgalomba kell helyeznie ebben az országban (KFZ-Zulassung). Ha Ausztriában van a magyar munkavállaló állandó lakhelye, akkor a tulajdonában lévő autót az osztrák szabályok szerint kell forgalomba helyeznie. Ezért valószínűleg osztrák rendszám kell a járműre. Ennek részleteiről a lakhelyén, az önkormányzatnál érdeklődhet.

   Amennyiben azonban ideiglenes lakcímmel (Nebenwohnsitz) tartózkodik az országban, a külföldi rendszámot egy évig használhatja. Ezt követően el kell hagynia az országot, s az újabb beutazástól számítva egy évig ismét használhatja külföldi rendszámú gépjárművét. E célból menetlevélkönyv (Fahrtenbuch) használata ajánlott és érdemes a benzinszámlákat is megőrizni az esetleges bizonyítás miatt.

A lakcímrendszer

   Természetesen csak abban az esetben tudja Nebenwohnsitzre bejelentkezve jogszerűen használni magyar rendszámú gépjárművét a magyar munkavállaló, amennyiben az ideiglenes lakcímre való bejelentkezés feltételeit teljesíti. Vagyis az életviteli központja nem Ausztriában van. Mielőtt Ausztriában dolgozó honfitársaink eldöntik, hogy Hauptwohnsitzre vagy Nebenwohnsitzre, állandó vagy ideiglenes lakcímre jelentkeznek be a szomszédos országban, érdemes tájékozódniuk az ausztriai lakcímrendszer szabályairól. Erről az osztrák kormányzati portálon találnak információkat: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/6/Seite.063160.html.

Tudják ellenőrizni

   Egyre több magyar állampolgár dolgozik Ausztriában úgy, hogy Nebenwohnsitzre jelentkezik be és erre hivatkozva használja magyar rendszámú gépjárművét. Az osztrák hatóságok gyakorlata sok esetben azt az álláspontot képviseli, hogy aki Ausztriában lakik és dolgozik, annak Hauptwohnsitzre kell bejelentkeznie. A gépjármű forgalomba helyezése pedig az adott város, kerület közlekedési hatóságánál (Verkehrsamt) történhet. Erről további információk találhatók a következő internetes oldalakon: www.help.gv.at, http://sozialinfo.wien.gv.at. S azt is jó tudni, hogy az életviteli központ ellenőrzésekor a valóság többet számíthat, mint az, hova jelentkezett be az ingázó. Az osztrák hatóságok ügyesen, sokféleképp szokták vizsgálni ezt, például kikérdezik a szomszédokat, figyelik, hova parkol le autójával a dolgozó. (A tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

Munkanélküli-ellátás

   Gyakran kérdezik olvasóink, hogy ha az osztrákoknál dolgoznak, akkor milyen különbség van aközött, hogy az állandó lakcímük Ausztriában van vagy Magyarországon? Munkajogi szempontból mindegy, hol van a munkavállaló állandó lakhelye. Az adózásnál és a családi juttatások tekintetében szintén nem számít ez. Ha elveszti állását az Ausztriában dolgozó magyar, akkor munkanélküli-ellátást abban az országban igényelhet, amelyikben az életviteli központja van. Ahova a lakhelye, a családja, a vagyona köti, ahol él. S az adott országban érvényes szabályok szerint kaphat ilyen juttatást.

Forrás: kisalfold.hu