Október végén zárul a Békés Megyei Kormányhivatal hátrányos helyzetű személyek elhelyezkedését elősegítő programja, amely 8,017 milliárd forintos uniós támogatás révén valósult meg - tájékoztatta a hivatal szerdán az MTI-t.

A 2011 májusában kezdődött programba csaknem 11 ezer személyt vontak be, több mint százféle tanfolyamot indítottak, 5079-en szereztek szakképzettséget, 7170 esetben állapítottak meg foglalkoztatást ösztönző támogatást, 6799-en részesültek álláskeresési tanácsadásban és egyéb mentori segítségnyújtásban.

A szeptember végi adatok szerint több mint négyezren kaptak munkát a programból való kilépést követő 180. napon belül, ezen felül 71 személy tudott önfoglalkoztatóvá válni vállalkozóvá válás támogatás segítségével - olvasható a projektről kiadott közleményben.     A kormányhivatal kiemeli: a komplex munkaerőpiaci program hozzájárult a hátrányos helyzetű célcsoportok nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedéséhez, a foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság növeléséhez, az esélyegyenlőség biztosításához és a diszkrimináció csökkentéséhez. A programba elsősorban az alacsony iskolai végzettségűeket, az 50 év feletti álláskeresőket, a pályakezdőket és a roma származásúakat vonták be - írják.    

 Nagy Ágnes, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője a projekt záró rendezvényén örömét fejezte ki, hogy október elején aláírtak egy konzorciumi megállapodást, amely szerint a következő három évben Békés megye 5,7 milliárd forintot kap arra, hogy a hátrányos helyzetű álláskeresők közül mintegy hatezret visszavezessen a munkaerőpiacra.