Iktasson be egy „csalónapot”! A doktorandusz hallgató, Maarten Van Doorn szerint nagyban növeli munkánk hatékonyságát, ha heti egy napra teljes mértékben megfeledkezünk a munkahelyi teendőkről.

A „csalónap” szabályai egyszerűek: előre tervezzük be a heti programok közé, és ténylegesen ne foglalkozzunk egy percre sem a munkával.

Manapság a legtöbb ember szabadidejében sem képes elszakadni a munkahelyi feladatoktól, így az elme folyamatos stressz alatt áll, és nem képes megpihenni. Ez pedig nagyban hozzájárulhat a munka minőségének romlásához. Egy 2017-es amerikai tanulmány szerint melyet az Enterprise Rent-A-Car készített ezer amerikai dolgozó bevonásával, tíz emberből heten számoltak be arról, hogy havonta legalább egy hétvégét biztosan a munkájukkal töltenek.

Amikor dolgozunk, szeretnénk magunkból kihozni a maximumot. Ez azonban csak akkor érhető el, ha időnként teljesen kikapcsolunk – nyilatkozta Van Doorn az NBC riporterének. 

A „csalónap” lényege, hogy ezen a napon bármivel foglalkozhatunk, amivel a túlhajszolt hétköznapokon nincs időnk. Sőt, szigorúan csak ezekkel szabad foglalkozni.

Van Doorn saját heti rutinjáról is beszámolt: reggelenként egy hideg zuhannyal indítja a napot, amitől frissebbnek érzi magát, majd reggelizik, és pár órán keresztül a doktori disszertációján dolgozik. Délutánonként kikapcsol minden értesítést a telefonján és a számítógépén, és további kutatásaival foglalkozik, melyekben a produktivitást vizsgálja. Igyekszik százszázalékosan a feladatra koncentrálni, és nem engedi, hogy bármi elterelje a figyelmét. A vasárnapokat azonban teljes kikapcsolódással tölti: a barátaival találkozik, internetezik, televíziót néz, vagyis azt csinálja, amihez épp kedve van.

A „csalónapok” véleménye szerint elengedhetetlenek, és nem csak a pihenés miatt – motivációval töltik fel az embert, hogy még többet ki tudjon hozni magából.