Pintér Sándor belügyminiszter mint „a közszolgálati életpálya kidolgozásáért felelős” kormánytag vezeti péntektől a kormány személyügyi központját egy csütörtökön közzétett rendelet szerint – írja a HVG.

Megírtuk, a 2018 végén a kormányzati igazgatásról elfogadott törvény létrehozott egy központosított álláshely-állományt. Ennek az volt a lényege, hogy innen igényelhetnek státuszt a tárcák, egyúttal megszüntették azt a játékteret, amelyet eddig ki lehetett használni az üres álláshelyekkel,

ezentúl a hat hónapon át betöltetlen státuszokat a kormány elveszi, a központosított álláshely-állományba helyezi.

A törvény tehát felhatalmazta a kormányt, hogy jelölje ki a „kormányzati személyügyi igazgatásra” hivatott szervet. Ez történt most meg: de talán meglepetésre nem a Miniszterelnökség vagy a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hanem a Belügyminisztérium kapta a feladatot.

Ennek keretében a Belügyminisztérium a többi tárca és más kormányhivatal számára is kiválaszthatja a tisztviselői vagy vezetői állásra jelentkezők közül a szerinte legmegfelelőbbet, kompetenciavizsgálatot folytat le, „toborzási adatbázist” működtet.

Az állásokat ugyanis meghirdetik, illetve aki ilyen karrierre vágyik, az jelentkezhet is az adatbázisba, hogy ha alkalom adódik, hívják be. A jelentkezők elbírálása során elektronikus rendszerben „egyéni prezentációs, páros szituációs és csoportos gyakorlatokat” kell végrehajtani. Az a miniszter, aki az új hivatalnokot foglalkoztatni akarja, küldhet tagot az értékelő bizottságba, de nem köti őt az, hogy a bizottság milyen rangsort állít fel a pályázók között.

Forrás: HVG