A következő tanévtől központilag is elrendelhetnék a tankerületek, hogy az iskolai napközi csak délután fél 5-ig tart, függetlenül attól, mutatkozik-e szülői igény a gyerekek további felügyeletére – értesült a Népszava. Jelenleg az intézmények szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) határozza meg, mennyi ideig maradhatnak a gyerekek az iskolában, előzetesen felmérve a szülői igényeket.

 Hivatalos információt még nem kaptunk sem az Emberi Erőforrások Minisztériumából (Emmi), sem a Klebelsberg Központtól (KK), de hozzánk is eljutottak hírek az egyes tankerületekből

– felelte lapunk kérdésére Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, aki megjegyezte, egy ilyen jellegű központi ukáz mindenképpen jogszerűtlen lenne.

 Nincs joga sem az Emminek, sem a KK-nak ilyen szabályozásra, ráadásul a spóroláson kívül valódi magyarázatot is nehéz lenne adni egy ilyen rendeletre. A szülők egy része a munkája miatt egyszerűen nem tudja megoldani, hogy fél ötre odaérjen az iskolába a gyermekéért.

A PDSZ ügyvivője szerint egy ilyen lépés azért is problémás lenne, mert a közigazgatásban, a kormányhivataloknál és az önkormányzatoknál éppen nemrégiben hosszabbították meg a munkaidőt. Az egyik somogyi iskolában jelenleg öt óráig vigyáznak a gyerekekre a pedagógusok, akik közül egyikük elismerte: az alsó tagozatosok fele-harmada ki is használja a plusz fél órát.

Akadnak szülők, akik minden nap így is az utolsó pillanatban esnek be a gyerekükért

– mondta.

– Sőt, az öt óra sokszor 10-15 perccel későbbi érkezést jelent egyeseknél, mert egyszerűen nem tudnak hamarabb elszabadulni a munkahelyükről.

– Miután a kollégákat váltásban osztjuk be a hosszabb napközibe, így nem okoz gondot az „extra” gyermekfelügyelet – állította egy dunántúli iskola igazgatója. – Igazából nem is számítjuk annak, nagyon rég óta öt óráig biztosítjuk a napközit, s a kollégák is tudnak tervezni, mikor kerülnek sorra a hosszabb felügyeletnél. Ha nekünk nem gond, nem értem, miért akarna bárki is beleavatkozni a működésünkbe: remélem, ez az egész nem több holmi ostoba pletykánál.

Az Emmi állítja: csak szóbeszédről van szó.

Megkeresésünkre közölték: nincs tervben a napközik időtartamának egységesítése – úgy vélik, ezt a hatályos jogszabályok nem is tennék lehetővé. „A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében az iskoláknak felügyeletet kell biztosítaniuk az ott jogszerűen tartózkodó tanulók számára, ennek szabályait minden esetben az adott iskola SZMSZ-e határozza meg”- írták.

Forrás: Népszava