Nem könnyű munkát találni a Tisza-tó térségében. A közmunkaprogramok ugyan némiképp javítottak az összképen, ám végleges megoldást nem jelenthetnek – írja a szoljon.hu.

A tározóhoz közeli kisközségből egyébként főként a környező nagyobb településekre – Poroszlóra, Füzesabonyba, Tiszanánára, Tiszafüredre – járnak dolgozni az emberek, ám ezekben a községekben, városokban is igencsak korlátozottak a munkalehetőségek.
– Elmúlt már az a világ, amikor a többség egyetlen munkahelyen dolgozta le aktív éveit – emlékszik vissza a már nyugdíjas, tiszafüredi Sándorné Piroska, aki egykor munkaügyesként dolgozott. – Pedig akkoriban szinte szégyennek számított, ha valakinek sok rubrika volt betöltve a munkakönyvében. Azt tükrözte, hogy megbízhatatlan, sehol sem tud gyökeret verni.

Manapság azonban egészen más a helyzet, sokan már annak is örülnek, ha legalább néhány hónapra el tudnak helyezkedni. S egyre gyakrabban fordul elő, hogy felnőttként kényszerülne új szakmát tanulni az, aki munkát keres. Már ha talál rá egyáltalán lehetőséget.
A Tisza-tavi térségben, mint az ország egyik leghátrányosabb helyzetű térségében több hónapos tanfolyamok keretében tanulhattak a munkanélküliek új, versenyképesnek számító szakmát. A 4-10 hónapos tanfolyamok végeztével mint földmunkagép-kezelők, szerkezetlakatosok, kereskedelmi ügyintézők és minősített hegesztők kaptak új esélyt az elhelyezkedésre.

   – Nem könnyű ezen a környéken munkát találni, így nagyszerű lehetőségnek tartom, hogy kitanulhattam a hegesztést – mondja András, aki egy közeli kistelepülésről naponta ingázott Tiszafüredre a tanfolyamra. – Korábbi munkahelyemen sokszor az ország másik végébe kellett elmennünk a különböző építkezésekre, ráadásul folyamatosan késtek a fizetésekkel. Három gyermekkel nem könnyű így megélni. Végül otthagytam a céget, azóta be is csődölt. Én viszont munkanélküli lettem. Ha papírom lett volna, hegesztőként már régen el tudtam volna helyezkedni, végzettséggel pedig már biztosan találok munkát.
– Kisköre környékén sajnos valóban nem egyszerű elhelyezkedni. A legtöbben viszonylag messzire kényszerülnek ingázni, vagy a közmunkaprogramban vesznek részt – mondta el Magyar Csilla polgármester. – Komoly problémát látok viszont abban is, hogy egyre több a közoktatásból 16 évesen kikerülő szakképzetlen fiatal, akinek alig-alig van esélye a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre.

Több órás ingázásra kényszerülnek

Kunhegyesen egykor több ezer ember számára nyújtottak munkalehetőséget az üzemek, mostanság azonban messzire kényszerül ingázni az, aki dolgozni akar. Sokakat naponta hoz-visz a buszjárat a Felső-Jászságba, pedig az önkormányzat minden követ megmozgat annak érdekében, hogy helyben telepedjenek le cégek.

   – A rendszerváltásig csak a BHG üzem közel 1 ezer 400 főnek nyújtott munkát. Ám mivel mostanra már elavultnak számító telefonközpontokat gyártottak az akkori Szovjetunióba, nem volt jövője a cégnek – emlékszik vissza S. Mártonné Marika, aki már a nyugdíjhoz közelít, mégis arra kényszerül, hogy naponta több órát töltsön a munkába járással. – Gyakorlatilag alig látom a családomat, hiszen hajnalban indulok és beesteldik, mire hazaérek. Még szerencse, hogy a gyerekeim már nagyok, ellátják magukat, de a háztartás vezetése így is jórészt a férjemre marad.

Forrás: szoljon.hu