Az ülőmunka egészségkárosító hatásait egyre több kutatás bizonyítja, ezért egyre több munkahelyen nyílik lehetőség az állva dolgozásra is. De vajon tényleg egészségesebb ez a megoldás? - írja a HáziPatika.com.



Egyre többen dolgoznak állva. Fotó: 123rf

Világszerte egyre többen szereznek be maguknak olyan asztalt, ami előtt nem csak ülve, hanem állva is dolgozhatnak. Az ülő/álló asztalok (sit-stand desk, SSD) már az irodákban is megjelentek, hatékonyságukról azonban még nem sok szó esett. A Pitthsburgh-i Egyetem kutatói ezért megpróbálták kideríteni, hogy valóban mérsékelheti-e az ülőmunka egészségkárosító hatásait egy ilyen bútordarab.

Az ülő/álló asztalokkal kapcsolatban viszonylag sok kutatás született az elmúlt években, de a szakértők szerint ezek leginkább csak a felszínt kapargatták. Éppen ezért szerették volna összegyűjteni mindazt, ami idáig tudható volt, és kitalálni, hogyan lehet valóban hatékonyan használni ezeket az eszközöket.

Nem jelent gyors megoldást

Az összegyűjtött adatokból kiderült, hogy az ülő/álló asztalokat használó dolgozók valóban többet álltak és kevesebbet ültek munka közben. Az eszköz miatt ráadásul a komfortérzetük is nőtt a munkahelyükön. Ezzel szemben az az elvárás már nem teljesül, miszerint az ülő/álló asztalok gyors és hatékony gyógymódot jelentenek majd az ülőmunka miatti elhízásra. A kutatók szerint ugyanis a gyakori felállás már önmagában elég ahhoz, hogy több kalóriát égessünk el, és könnyebben elérjük az egészséges testsúlyt.

Az ülő/álló asztalok használata azonban valóban jár néhány egészségügyi előnnyel: csökkenti például a vérnyomást, és enyhíti a derékfájdalmakat. A szakértők szerint ezek az eredmények egyáltalán nem elhanyagolhatók, viszont további vizsgálódásra lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan hogyan kellene ezeket az asztalokat használni ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki belőlük. Egyelőre ugyanis a legtöbben pontos instruciók nélkül, a saját belátásuk szerint használják az ilyen munkaállomásokat, miközben könnyen lehet, hogy a megfelelő használat mikéntje egyénenként változó lehet.

Forrás: sciencedaily.com, HáziPatika.com