A Magyar Orvosi Kamara egyelőre elutasította, hogy az Újratervezés nevű  csoport a kamarán belül, munkacsoportként működhessen tovább - írja a Klubrádió.hu.




Tavaly ősszel 50 taggal alakult meg a csoport,  ami a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) kezdené az egészségügy átalakítását. Az időközben, több, mint 225 tagúra bővült szerveződés nemrég programot hirdetett, amiben többek között másfél milliós szakorvosi fizetés, intézkedési javaslat a hálapénz megszüntetésére és online értékelési felület szerepel.

Dr. Lénárd Rita belgyógyász főorvos, az Újratervezés csoport egyik alapítója a Klubrádió, Reggeli gyors című műsorában elmondta, hogy az indoklásban, nagyon röviden az szerepel, hogy a Területi Szervezetek Tanácsa utasította el ennek a csoportnak az ügyrendjét. De ez, szerinte értelmezhetetlen, mert olyan feltételeket soroltak fel, amelyek nem ismertek és a kamara alapszabályzatában sem lehet ezeket megtalálni. A főorvosnő, emlékeztetett arra, hogy a kamara alapszabályzatában, van egy olyan paragrafus, mely szerint a kamarán belül, területen kívül, lehet létrehozni csoportokat, egy adott cél érdekében, melynek ők megfelelnek. Dr. Lénárd Rita úgy gondolja, hogy a közelgő szavazásokra való tekintettel nem örülnének annak, hogy ők aktívan, kamarai néven futnának tovább. Tavasszal lesz ugyanis a tisztújítás. A belgyógyász úgy véli, hogy a MOK egy nagyon erős szervezet lehetne. Az összes Magyarországon praktizáló orvos a tagja, mindenkinek az elérhetősége megvan a kamarában. Hogy a tagok megismerjék egy ilyen nagy létszámú orvoscsoportnak a programját, ez, minden kamarai tagnak, adott kellene, hogy legyen. Most azonban, ez nem történik meg – tette hozzá. Ezért az ügyben, jogászok segítségét kérték. Az orvosnő arról is beszélt, hogy rendkívül sok fiatal kolléga jelentkezett, akik nagyon aktívan dolgoznak. Szerinte, az elnök fél a fiatalok új értékrendjétől, melyben a hálapénz, nem szerepel. Dr. Lénárd Rita hangsúlyozta azt is, hogy el kell érni, egy olyan bérszintet, amelyek a szomszédos országoknál már megvannak. Nem csak a nyugati országoknál.  A román bérszintet hozta fel példaként. Szeretné, ha elérnék azt a másfél millió forintos fizetést, ami Romániában már megvan. Úgy véli, hogy az egészségügy már régen megérett az átalakításra. A következő lépésnek pedig a hálapénz kriminalizálásának kellene lennie – hangsúlyozta Dr. Lénárd Rita.

Forrás: Klubrádió.hu